Data publicării:

Cifrele pozitive care arată că economia merge rău

Autor: Covrig Roxana | Categorie: Economie
WhatsApp

Alegeri prezidentiale 2024

Primele șapte luni ale anului 2013 s-au caracterizat prin excedent de cont, care reflectă relaţia econo­miei Româ­niei cu exteriorul. Traseul a început din 2008, când deficitul de cont era de 16 miliarde de euro. În 2012 a ajuns de doar cinci miliarde, adică 4%. Pentru anul 2013, prognozele analiștilor sunt că România va avea un deficit de cont de 1%. Ei nu exclud să avem execedent de cont de-a lungul întregului an.

Execedentul de cont este o veste mai mult proastă, spun unii analiști, potrivit zf.ro. Reflectă îm­bunătăţirea exporturilor de bunuri şi ser­vicii, dar şi declinul consumului şi ni­ve­lul redus al investiţiilor. Pentru a avea creş­tere economică rapidă trebuie să trăim cu deficit de cont curent.

"Excedentul din prima parte a anului a fost o veste mai degrabă proastă. Structural, România nu este în poziţia de a avea excedent de cont curent. Putem avea excedent de cont curent doar dacă economia se ajustează foarte mult şi creşterea economică este foarte mică sau avem scădere economică. Nu poţi să ai şi excedent de cont curent, şi creştere economică rapidă când economia nu are economisire internă prea mare pentru a putea susţine investiţii mari fără a face apel la economisire externă. Ca să avem creştere economică rapidă trebuie să trăim cu deficit de cont curent, pentru a acoperi diferenţa dintre economisire şi investire. Economisirea internă nu este suficientă pentru a acoperi necesarul de investiţii. Estimăm pentru 2013 un deficit de cont curent de aproximativ 1% din PIB", a declarat Ionuț Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank, potrivit sursei citate.

Mihai Pătrulescu, senior economist la UniCredit Ţiriac Bank, a completat: "Riscul că o accelerare a procesului de dezintermediere financiară sau ieşiri substanţiale de investiţii de portofoliu ar putea induce o ajustare forţată a balanţei de plăţi şi, implicit, o depreciere a leului în raport cu euro". Florentina Cozmâncă, senior economist la RBS Bank, estimează că vom avea un deficit de cont de 1,6 %.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel