Data actualizării:
Data publicării:

Christian Ciocan propune schimbarea numelui Poliției

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp

Comisarul-șef Christian Ciocan, purtătorul de cuvânt al F.S.D.P.R., a transmis un mesaj privitor la confuzia pe care cetățenii o fac între Poliția Locală și Poliția Română.

Comisarul-șef Christian Ciocan, purtătorul de cuvânt al Federaţiei Sindicatelor Democratice din Poliţia Română (F.S.D.P.R.), a transmis un mesaj privitor la confuzia făcută de cetățenii României între Poliția Locală și Poliția Națională:

„Poliția Română, în ultimii ani, începând cu chestorul Liviu Vasilescu, a trecut la un proces de rebranduire motivat și prin aceea că Poliția Locală, o structură în cadrul primăriei, formată din funcționari publici care poartă denumirea de poliție, își branduise mașinile la fel ca Poliția Națională. La vremea respectivă, chestorul Liviu Vasilescu a motivat și acest lucru spunând că ne-am și înregistrat la OSIM brandingul noilor mașini ca să nu mai fie nicio confuzie între Poliția Locală și Poliția Națională.

Am stat și am analizat cu președintele Babuș (președintele F.S.D.P.R.) și vreau să spun că, de-a lungul timpului, Poliția Locală a cerut ca, acolo unde sunt prevederi ale contravențiilor constatate de agenții de poliție rutieră din Poliția Română, să fie introdusă și Poliția Locală. Au fost elaborate și metodologii de Ministerul Dezvoltării, s-au și analizat la nivelul MAI, însă cert este că au fost respinse.

Poliția Națională este formată din agenți și ofițeri a căror calificare este dată de absolvirea unor școli de profil, respectiv școlile de agenți de poliție și Academia de Poliție Alexandru Ioan Cuza, iar profesia de polițist este trecută în nomenclatorul profesiilor. Atragem atenția vis-a-vis de această confuzie și de pericolul pe care îl poate genera atât pentru cetățenii români, cât și pentru cetățenii străini care vin în România, pentru că în țara noastră Poliția este doar una.“, a spus Ciocan.

Ciocan: În Spania, Poliția Locală nu se numește Civil Guard

„Sigur că, de-a lungul timpului, primăriile au schimbat denumirea gardienilor publici în Poliție Locală, dar nu există nicio formă de pregătire care să le dea acestora o astfel de calificare. Astfel, suntem direct interesați ca această confuzie să nu mai persiste în contextul în care susținem eforturile MAI și ale Poliției Române de a-și stabili clar identitatea, care odată stabilită, trebuie protejată. Poliția Română este o structură care deservește comunitatea cu atribuții și obligații clar stabilite prin lege.

Așa cum nu s-a aprobat vreodată ca Poliția Locală să primească competențe similare Poliției Naționale, noi mergem mai departe și spunem: În Poliția Națională există structuri specializate care fac parte din Poliția Judiciară. Este absurd să crezi că orice altă formă de asociere, chiar dacă e plătită din bani publici, va putea să presteze niște activități așa cum prestează Poliția Judiciară.

Delimitarea trebuie să fie foarte clar făcută și precizăm următorul lucru: Dacă în Spania, Poliția Locală nu se numește Civil Guard, poate că și la noi lucrurile ar trebui clar delimitate! Poliția Română este singura structură care aplică legea în condițiile în care noi avem competență generală, iar orice altă formă de organizare care ține de alte structuri care fac parte din autoritățile publice locale, oare nu ar fi în interesul cetățenilor români și ai lumii să poarte o altă denumire? Este o întrebare la care reflectăm și în condițiile pașilor care s-au făcut până acum, vom veni și cu propuneri concrete. Vom schimba și uniformele. De la atribuții și până la denumire, lucrurile trebuie să stea diferit“, a conchis, pentru DC News, comisarul-șef Christian Ciocan.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel