Data actualizării:
Data publicării:

Chirieac: Decret semnat de Putin prin care pune pumnul în gură întregii Europe occidentale. La ce ne putem aștepta

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Analistul politic Bogdan Chirieac a comentat declarația lui Vladimir Putin, care a spus că mai acceptă plăți doar în ruble.

Vladimir Putin, președintele Federației Ruse, a cerut plata în ruble pentru gazele din Federația Rusă. Acesta a spus că, „dacă nu se fac astfel de plăți, vom considera că acest lucru este o neplată din partea cumpărătorilor, cu toate consecințele care decurg” (citește AICI).

Analistul politic Bogdan Chirieac a intervenit telefonic la Antena 3, la emisiunea moderată de Cătălina Porumbel, unde a comentat declarațiile președintelui rus:

„Cred că această măsură este în legătură cu suspendarea Rusiei din așa-numitul SWIFT. Este modul de plată internațional la care sunt racordate toate marile bănci ale lumii și prin care se confirmă tranzacțiile. S-a spus la vremea respectivă că scoaterea Rusiei din codul SWIFT va avea consecințe dramatice, în sensul în care băncile rusești nu mai pot să facă plăți.

Cred că această modalitate în care băncile occidentale sunt obligate să deschidă conturi în băncile rusești, obligă băncile occidentale să reintroducă Rusia în SWIFT. Deci, e în legătură cu lucrul acesta, fiindcă, altminteri, ca schimb, până la urmă miliardele astea de euro pe care le plătește Occidentul zilnic pentru gazul rusesc se răsfrâng și în valoarea monedei naționale, rubla. Este clar în legătură cu aspectul acesta.

La discuția de ieri între Olaf Scholz și Vladimir Putin s-a stabilit că nu se va întâmpla de azi pe mâine lucrul acesta. Iată că se întâmplă, ceea ce ne ridică mari semne de întrebare în legătură cu stabilitatea psihică a domnului președinte Vladimir Putin. Ieri a stabilit una cu cancelarul Olaf Scholz și astăzi a semnat decretul prin care pune pumnul în gură întregii Europe occidentale. Ce să spunem? Ieri au stabilit să nu se întâmple de azi pe mâine, că va dura, că se va întâmpla, dar repet, scoaterea Rusiei din codul SWIFT face imposibilă orice tranzacție a băncilor rusești cu restul lumii.“, a spus Bogdan Chirieac.

 

Europa trebuie să devină independentă de gazul rusesc

„Ne putem aștepta ca, de mâine, Putin să sisteze gazele?“, a întrebat moderatoarea Cătălina Porumbel.

„Păi, la Putin te aștepți la orice. Ieri dimineață, prin conducta Yamal Nord nu mai curgea gaz. Acum, înțeleg că ieri după amiază i-au dat drumu gazului. Acum, să vedem dacă suspendă din nou. Nu avem nicio stabilitate, nicio predictibilitate. De asta e bine ca Europa să aibă propriile surse de gaz metan, eventual poate le exploatează pe astea din România, care nu sunt exploatate de decenii întregi“, a conchis analistul politic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel