Chinezii vor construi Reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă. Beneficii uriașe pentru România, anunțate de oficiali
Vicepreședintele Senatului, Nicolae Moga, a anunțat vineri, la Constanța, când vor fi încheiate negocierile dintre autoritățile române și cele chineze pentru finalizarea lucrărilor de construire a unităților 3 și 4 de la Centrala Nucleară din Cernavodă. Contractul va fi semnat în luna mai, iar partea chineză va investi peste 5 miliarde de euro, a transmis senatorul PSD. Acesta a prezentat și beneficiile de care se va bucura țara noastră odată cu finalizarea construirii celor două reactoare nucleare.
Nicolae Moga a declarat, citat de Agerpres, că „treaba este hotărâtă, se lucrează la contract”.
Zeci de mii de locuri de muncă
„Chinezii vor avea în acest proiect 51% din acțiuni și noi, românii - 49%. Ei vin cu investiții, cu echipamente. Contribuția părții chineze va fi în jur de 5,4 miliarde de euro. Negociază cei de la Ministerul Energiei. (...) Este foarte important că nu vor veni să lucreze chinezii, vor lucra tot românii, se vor dezvolta între 50.000 și 80.000 de locuri de muncă, pe o perioadă care se va stipula în contract, probabil 3 - 5 ani. (...) Ei au început de mult negocierile, de când a fost premierul Chinei în România. Au lăsat specialiștii lor aici, care negociază cu specialiștii noștri și la sfârșitul lunii mai se va finaliza contractul, care va fi dat publicității”, a spus vicepreședintele Senatului.
El a precizat că lucrările la reactoarele 3 și 4 sunt realizate în proporție de circa 18%, acestea fiind sistate imediat după 1990.
Independență energetică
Nicolae Moga a afirmat că, prin punerea în funcțiune a reactoarelor 3 și 4 ale Centralei Nuclear-Electrice Cernavodă, sistemul național energetic va avea un plus de 1.500 megawați, ceea ce va duce la independența energetică a țării.
„În mai, vom avea contractul încheiat și e un lucru de care eu mă bucur foarte tare, pentru că nu a fost ușor. Nu avem banii necesari să realizăm această investiție și, mai mult decât atât, mă bucur că mai punem în sistemul național încă 1.500 de megawați, care ne dau o independență energetică. Ba mai mult, o să avem și surplus de energie, putem să fim și un exportator de energie electrică”, a conchis social-democratul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News