Data publicării:

China Town la Afumaţi - Vezi cum arată 40 de hectare de chinezi - GALERIE FOTO

Autor: DCNews Team | Categorie: Economie
WhatsApp

China Town România - cel mai mare complex comercial  de acest tip din Europa şi viitor cartier chinezesc. Ansamblul comercial, situat la 16 kilometri de Bucureşti, în comuna Afumaţi, se întinde pe 40 de hectare şi reprezintă o investiţie de 100 de milioane de euro.

Foto: Carina Çetinel

Festivitatea de deschidere nu a fost atât de grandioasă pe cât este centrul comercial şi în nu a fost nici de "chinezească". Te-ai fi aşteptat să nu auzi altceva în afară de muzică tradiţională, dragoni peste tot şi foarte mulţi chinezi. Nu a fost aşa.

L-a începutul festivităţii, muzica tradiţională chinezească s-a auzit printre melodiile pop nou apărute. Câţiva copii chinezi, îmbrăcaţi parcă pregătiţi de un meci de fotbal, au oferit publicului dansul dragonului, care a fost şi singura tradiţie specifică lor prezentată.

Publicul nu a fost unul numeros. Jurnaliştii au fost mai mulţi decât curioşii care au venit să asiste la deschidere, defapt majoritatea prezentă acolo era constituită din jurnaşişti şi invitaţi.

După reprezentaţia copiilor, au început să apară oameni de afaceri chinezi, turci şi români, dar şi oficiali. Cel mai aşteptat a fost premierul Emil Boc, care a venit zâmbind şi a dat mâna cu cei care l-au întâmpinat. S-a aşezat apoi la locul său din primul rând. Nu a trecut mult timp şi s-a dat startul la discursuri.

Nimic ieşit din comun, toţi cei care au vorbit au folosit aceleaşi cuvinte : "investiţii", Romania, China, China Town, "mulţumesc", "parteneri", "prietenie" etc.

Excepţie a facut Emil Boc, care nu a ratat ocazia să se laude cu măsurile dure pe care guvernul său le-a luat.

"Vreau să să spun simplu si direct: Este cel mai bun moment pentru investiţii în România", a declarat premierul Emil Boc. "România a obţinut recent statutul de ţară în care se poate investi. În 2008 pierduse acest statut, iar acum, după doi ani de reforme dure, am redobândit acest statut", a precizat premierul.

Se pare că niciun discurs nu a trezit interesul invitaţilor, aceştia făcând deseori altceva decât să asculte. Singurul moment diferit a fost cel în care Necati Cetinkaya, consilier al prim-ministrului Turciei a urcat pe scenă. De fapt, nu consilierul a fost problema, ci translatorul acestuia, un turc care se chinuia destul de mult să vorbească româneşte.

După ultimul discurs, ţinut de Pan Jidong, a venit momentul mult aşteptat: tăierea panglicii şi vizita premierului prin centrul comercial. Înăunutru standurile erau goale, se vedeau câţiva comercianţi răsfiraţi. Emil Boc a trecut rapid pe lângă standurile deschise, s-a oprit la două din ele şi nu a observat că vânzătorii nu aveau casă de marcat.

La ieşirea din magazin, prim-ministrul a stat de vorbă cu Pan Jidong, care s-a lăudat cu poarta complexului, a doua cea mai mare din lume, după cea din China.

Complexul Comercial din Afumaţi va asigura circa 3.000 locuri de muncă, incluzând personalul magazinelor.

Unitatea inaugurată marţi reprezintă prima etapă a unui proiect de investiţii de peste 100 milioane euro, care se va desfăşura pe o suprafaţă de 40 hectare şi va include 3.275 de spaţii comerciale şi 1.380 depozite logistice.

În etapa a doua a proiectului, care ar putea începe anul viitor, vor fi construite 300 de case tradiţionale chinezeşti, iar în a treia etapă va fi realizat un complex rezidenţial cu blocuri, grădiniţe, şcoli şi parc de distracţi

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel