China intră în grupul țărilor care cer o anchetă imparțială asupra exploziilor Nord Stream
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Sursa Foto YouTube CNA
Sursa Foto YouTube CNA
Ministrul de Externe al Chinei a declarat că trebuie efectuată o anchetă imparțială cu privire la sabotajul care a vizat gazoductele Nord Stream, adăugând că cei responsabili trebuie aduși în fața justiției.

”Este imperativ să se efectueze o investigație obiectivă, imparțială și profesională asupra acestui incident și să se aducă pe cei responsabili în fața justiției”, a declarat Wang Yi, ministrul de Externe al Chinei,  joi în timpul unei conferințe de presă.

Potrivit ministruloui conductele sunt o infrastructură transnațională vitală, iar bombardamentul care le-a vizat a stârnit îngrijorări la nivel mondial cu privire la securitatea unei astfel de infrastructuri în țările mari, deoarece incidentul a afectat piața globală a energiei.

În același context, Igor Girenko, purtătorul de cuvânt al Ambasadei Rusiei în SUA, a declarat miercuri că Moscova consideră că exploziile care vizează conductele Nord Stream au fost atacuri comise de teroriști internaționali: ”Calificăm incidentul drept un act de terorism internațional care necesită o anchetă cuprinzătoare și independentă”, a spus el, remarcând că ”nu ar strica dacă SUA, care pretinde monopolul adevărului, s-ar deplasa de la acuzațiile goale îndreptate împotriva noastră, la problema în discuție.”

În același context, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a anunțat miercuri că Moscova a făcut apel la ONU și a ridicat problema Nord Stream: ”Pregătim o ședință specială a Consiliului de Securitate. Vom cere stabilirea unei investigații”, scrie publicația Almayadeen.

Înalt oficial rus a continuat clarificând că Rusia nu este de acord cu poziția ONU conform căreia nu are jurisdicție să cerceteze exploziile de la conductele Nord Stream. "Cu toate acestea, Secretarul General al ONU a spus deja prin reprezentantul său oficial că ONU nu are autoritate și mandat pentru a efectua astfel de investigații. Cu tot respectul, nu suntem de acord cu această poziție", a adăugat Lavrov.

Exploziile au avut loc pe 26 septembrie la trei dintre cele patru șiruri ale conductelor subacvatice Nord Stream 1 și 2, care sunt concepute pentru a transporta anual în Europa un total de 110 miliarde de metri cubi de gaz rusesc.

Au fost lansate investigații separate de Germania, Danemarca și Suedia cu privire la presupusul sabotaj, mass-media germană raportând probleme de încredere între cele trei țări UE. Procuratura rusă a anunțat o anchetă asupra unui posibil terorism internațional.

Cu toate acestea, Danemarca și Suedia au interzis Rusiei să investigheze atacul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel