China și Brazilia promit să consolideze relațiile de dezvoltare și să extindă cooperarea în domeniile emergente
Data publicării:
Autor: George Eduard Caramiciu
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ: Pexels
Foto cu rol ilustrativ: Pexels
Cele două țări lucrează la un schimb de vize între cetățenii lor, după ce au promis să lucreze împreună în cadrele internaționale precum ONU, BRICS sau G20.

Ministrul de Externe al Chinei, Wang Yi, și omologul său brazilian, Mauro Vieira, au coprezidat a patra rundă a Dialogului Strategic Cuprinzător la Nivel Ministerial China-Brazilia, pledând pentru consolidarea sinergiei strategiilor de dezvoltare și extinderea cooperării în domenii emergente.

Wang a afirmat că relațiile dintre China și Brazilia au rezistat testului unui peisaj internațional în continuă schimbare, subliniind că încrederea reciprocă s-a consolidat în cei zece ani de când cele două țări au lansat dialogul strategic cuprinzător. Comunicarea mai profundă și perspectivele extinse în cooperarea bilaterală în diverse domenii au fost, de asemenea, evidențiate de acest dialog, notează english.news.cn.

China a acordat întotdeauna prioritate relațiilor cu Brazilia în cadrul politicii sale externe și în relațiile sale cu America Latină, susținând eforturile Braziliei în mai multe domenii. Wang a subliniat disponibilitatea Chinei de a consolida sinergia strategică a strategiilor de dezvoltare cu Brazilia și de a identifica noi domenii și potențiale pentru cooperare, marcând astfel 50 de ani de relații diplomatice.

Cele două părți au ajuns la o serie de consensuri privind cooperarea practică, situația internațională, coordonarea multilaterală și alte probleme-cheie. Au promis să consolideze schimburile la nivel înalt și să valorifice pe deplin mecanismele de dialog existente, precum Comitetul de Coordonare și Cooperare la Nivel Înalt și Dialogul Strategic Cuprinzător la Nivel Ministerial.

Prin semnarea unui acord privind facilitarea reciprocă a vizei, au exprimat intenția de a extinde schimburile de personal și au recunoscut influența crescută a relației China-Brazilia la nivel global, depășind cadrul bilateral. Au subliniat dorința de a consolida coordonarea strategică în cadrul organizațiilor internaționale precum ONU, G20, BRICS și OMC, în scopul întăririi vocii țărilor în curs de dezvoltare și protejării intereselor comune ale piețelor emergente și țărilor în dezvoltare.

China a susținut Brazilia în găzduirea Summitului Liderilor G20 în Rio de Janeiro și și-a exprimat dorința de a continua colaborarea pentru o lume multipolară echitabilă și ordonată. Ambele părți au reafirmat angajamentul pentru soluționarea politică a problemelor sensibile și pentru promovarea dezvoltării pașnice.

În contextul în care cooperarea dintre China și America Latină servește intereselor comune și reflectă trendurile actuale de dezvoltare, cele două părți au exprimat intenția de a consolida cooperarea China-America Latină, contribuind astfel la consolidarea și dezvoltarea regională.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel