Data publicării:

China promite operații minim invazive pe creier cu ajutorul unui robot alimentat de inteligență artificială

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/

Cel mai comun tip de sistem chirurgical robotizat pe care chirurgii îl folosesc include o cameră și brațe mecanice cu instrumente chirurgicale atașate.

Se știe că asistența robotului oferă mai multă precizie în operațiile pe creier decât oamenii care efectuează intervenții chirurgicale.

Și acum, un centru de cercetare din Hong Kong - Centrul pentru Inteligență Artificială și Robotică (CAIR) - a dezvoltat un sistem robotic pentru chirurgia pe creier care se va baza pe inteligența artificială pentru neurochirurgie minim invazivă.

Roboții alimentați de inteligență artificială sunt mai capabili decât oamenii?

Denumit MicroNeuro, sistemul integrează tehnologii precum endoscopia flexibilă, controlul de precizie și AI pentru a aborda provocările introduse de țesutul cerebral fragil, spațiul mic și dificultatea în manipularea chirurgicală, depășind limita capacității omului.

„MicroNeuro poate fi folosit pentru a efectua intervenții chirurgicale intracraniene profunde, cum ar fi intervenții chirurgicale la ventricul, decompresie pentru nevralgia trigemenului și hemoragie cerebrală, ajutând milioane de pacienți să amelioreze durerea și să le salveze viețile”, potrivit site-ului web al centrului de cercetare.

„Chirurgia pe creier este un tip de intervenție chirurgicală care necesită cel mai mult tehnologia, deoarece este o procedură foarte periculoasă”, a spus Liu Hongbin, directorul executiv al centrului, într-un interviu pentru South China Morning Post. „Chirurgii doresc cu adevărat să folosească inteligența artificială și inovația tehnologică pentru a face acest tip de procedură mult mai puțin invaziv decât este acum.”

Depășind limitele coordonării umane, MicroNeuro utilizează un endoscop flexibil care permite o traiectorie chirurgicală neliniară și ajunge la locația vizată a intervenției chirurgicale prin cavitățile naturale ale creierului în cel mai puțin invaziv mod.

Liu a adăugat că sistemul robotic al CAIR reduce afectarea țesutului cerebral cu cel puțin 50%. Acest lucru vine după ce au fost efectuate studii în Spitalul Prințul de Wales din Hong Kong în timpul intervențiilor chirurgicale utilizate pentru tratarea tumorilor din centrul creierului, a raportat SCMP.

Digitalizarea operațiilor

Echipa care a dezvoltat MicroNeuro dezvoltă acum un robot flexibil chirurgical minim invaziv, activat cu inteligență artificială, complet senzorizat, pentru neurochirurgie. Scopul ar fi standardizarea tratamentelor la nivel mondial și a permite serviciilor medicale de înaltă calitate să ajungă la mai mulți pacienți.

CAIR este finanțat de Academia Chineză de Științe (CAS) de stat din Beijing și inițiativa InnoHK din Hong Kong, potrivit Interestingengineering.com.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel