Urmărește emisiunea live
China, decizie șoc privind politica demografică
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu, crisan_andreescu
WhatsApp
copilul unic
copilul unic

China renunță la taberele de reeducare prin muncă, în acest sens  cea mai înaltă instanţă legislativă chineză urmând să oficializeze în cursul acestei săptămâni această măsură. De asemenea, China urmează să relaxeze și  politica referitoare la  controlul   naşterilor, potrivit presei oficiale din China, transmite AFP.

Anunţate din luna noiembrie, la finalul unei reuniuni a Partidului Comunist Chinez (PCC), aceste importante reforme sociale vor fi analizate în cursul săptămânii de comitetul permanent al Adunării populare naţionale (APN), camera de înregistrare legislativă a deciziilor PCC.

 La capătul unei reuniuni prevăzute să dureze şase zile, începută luni, 'comitetul permanent al APN va vota începând de sâmbătă propunerea care, dacă va fi adoptată, va marca sfârşitul sistemului de reeducare prin muncă, după o jumătate de secol de existenţă', a relatat China Daily.

 Apărute în 1957, taberele de reeducare prin muncă permit reţinerea pe o perioadă de până la patru ani a persoanelor printr-o simplă decizie a poliţiei. Aceste tabere sunt mai ales folosite de autorităţile locale împotriva contestatarilor, internauţilor care denunţă corupţia sau a 'petiţionarilor' care cer repararea unui prejudiciu. Ele au devenit 'superflue' pe măsură ce s-a dezvoltat sistemul judiciar din ţară, a afirmat la rândul său agenţia oficială Xinhua, referindu-se la un text al guvernului. 'Misiunea istorică a +laojiao+ (sistem de tabere de reeducare prin muncă) a fost îndeplinită', a transmis agenţia chineză de presă.

 Comitetul permanent al APN va analiza, de asemenea, relaxarea politicii privind copilul unic, adoptată în urmă cu trei decenii pentru a frâna creşterea demografică a celei mai populate ţări din lume.

 Potrivit anunţului din noiembrie a PCC, cuplurile în care unul din membri este copil unic vor avea dreptul să aibă câte doi copii. În prezent, legea chineză interzice cuplurilor să aibă mai mult de un copil. Există totuşi unele excepţii în cazul acelor cupluri formate din copii unici, precum şi în cazul cuplurilor aparţinând minorităţilor etnice sau a celor din mediul rural al cărui prim născut este fată.

 Această modificare a regulilor de planificare familială este menită să combată îmbătrânirea populaţiei chineze, remediind totodată şi dezechilibrul de gen: în prezent proporţia este de 115 de băieţi la 100 de fete, potrivit Xinhua. În ce priveşte rata de fertilitate, aceasta este în prezent de 1,5 copii pentru o femeie - cu mult sub pragul de 2,1 copii presupus să garanteze reînnoirea generaţiilor.

Premierul Li Keqiang vede în mod clar politica drept un anacronism, într-un moment în care China pierde din forța de muncă și se confruntă cu o bombă cu ceas demografică. În prezent, există cinci lucrători la fiecare pensionar, iar acest raport va scădea la doi lucrători la un pensionar până în 2035.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel