China a probat primul vaccin nazal anti-Covid-19
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Primul vaccin anti-COVID fără ace din lume tocmai a fost aprobat în China.

Autoritățile de reglementare din China au aprobat un vaccin nazal anti COVID-19 pentru a fi utilizat ca doză de rapel, făcându-l prima alternativă la vaccinurile injectabile utilizate în timpul pandemiei. Vaccinul inhalat conține aceleași ingrediente ca și jeturile folosite în China, dar un aparat de nebulizare îl transformă din lichid într-un spray cu aerosoli.

Similar cu vaccinurile COVID-19 utilizate în SUA, formula CanSino conține bucăți de material genetic, astfel încât organismul să poată recunoaște virusul.

În timp ce vaccinurile Moderna și Pfizer introduc acest material direct, vaccinul CanSino utilizează o versiune inofensivă a virusului răcelii comune pentru a transporta informații despre coronavirus.

Potrivit datelor raportate de Organizația Mondială a Sănătății, doza unică de CanSino are eficiență de aproximativ 92% în prevenirea foremlor grave COVID-19 și aproximativ 58% eficientă în prevenirea completă a bolii.

Studiile clinice au arătat că este la fel de eficient ca vaccinul în două doze, care este utilizat pe scară largă în Asia și în străinătate.

Vaccinul nazal poate spori protecția mucoasei nasului și a căilor respiratorii superioare, locul pe unde virusul intră de obicei în organism, potrivit comunicatului de presă.

Vaccinurile inhalate oferă o alternativă fără ace pentru copii și adulți deopotrivă, dar dovezile din sezoanele gripale anterioare au arătat că vaccinurile similare nu ating întotdeauna același nivel de eficacitate ca o injecție.

Numai timpul ne va spune dacă vaccinul anti-COVID asigură suficientă protecție de rapel pentru a fi aprobat și distribuit pe scară largă în alte țări, scrie Science Alert.

Carantină impusă pentru 20 de milioane de chinezi, în orașul Chengdu, din cauza unui focar de Covid

Mai mult de 20 de milioane de persoane din oraşul chinez Chengdu vor trebui să rămână la domiciliu, din cauza apariţiei unui nou focar de COVID.

Acesta nu este singurul oraş din China în care sunt impuse restricţii. Locuitorii din Chengdu pot trimite o singură persoană din familie pe zi, pentru a cumpăra alimente şi trebuie să ceară permisiunea comitetelor de cartier pentru a merge la spital. Încă nu este clar pentru cât timp vor fi valabile restricţiile. Aceasta este cea mai extinsă carantină din China de la cea impusă în Shanghai, în luna martie, scrie BBC (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel