Data publicării:
UPDATE/ China a inițiat exerciții militare "în jurul" Taiwanului, la doar trei zile după învestirea noului președinte al insulei
China lansează manevre militare "în jurul" Taiwanului.
Update:
Ministrul chinez de externe Wang Yi l-a criticat pe Lai.
Lai a încercat în repetate rânduri discuții cu China, dar a fost refuzat. El spune că doar poporul taiwanez poate decide viitorul său și respinge pretențiile de suveranitate ale Beijingului.
Presa de stat chineză a declarat că Repubica Populară Chineză a trimis zeci de avioane de vânătoare cu rachete reale și a efectuat simulări de atacuri, împreună cu nave de război, asupra unor ținte militare de mare valoare.
Exercițiile, denumite "Joint Sword - 2024A", sunt programate să dureze două zile. Cu toate acestea, spre deosebire de un exercițiu similar "Joint Sword" din aprilie anul trecut, aceste exerciții sunt etichetate "A", deschizând ușa unor potențiale continuări.
Ministerul taiwanez al Apărării a condamnat exercițiile, afirmând că a trimis forțe în zonele din jurul insulei, că apărarea sa aeriană și forțele sale de rachete terestre urmăresc țintele și că este încrezător că își poate proteja teritoriul.
"Lansarea de exerciții militare cu această ocazie nu numai că nu contribuie la pacea și stabilitatea Strâmtorii Taiwan, dar evidențiază și mentalitatea militaristă (a Chinei)", a declarat ministerul.
Biroul prezidențial din Taiwan și-a exprimat regretul că Republica Populară Chineză amenință libertățile democratice ale insulei, pacea și stabilitatea regională prin "provocările sale militare unilaterale", dar a declarat că oamenii pot fi siguri că Taiwanul își poate asigura securitatea.
Radiodifuzorul de stat chinez CCTV a declarat că discursul de inaugurare al lui Lai a fost "extrem de dăunător", iar contramăsurile Chinei sunt „legitime, legale și necesare”.
Discursul lui Lai a fost o mărturisire a dorinței de a obține independența Taiwanului și a subminat pacea și stabilitatea de cealaltă parte a strâmtorii, a spus aceasta.
Viitorul Taiwanului poate fi decis doar de către cei 1,4 miliarde de locuitori ai Chinei, nu doar de cei 23 de milioane de locuitori ai Taiwanului, a adăugat acesta.
"Semnalele politice aici sunt mai mari decât cele militare"
În ultimii patru ani, armata chineză a desfășurat aproape zilnic activități în apropierea Taiwanului. China a organizat ultima dată jocuri de război la scară largă în apropierea Taiwanului în 2023 și 2022.
Aceste exerciții includ traversarea liniei mediane a strâmtorii, care a servit anterior ca o barieră neoficială, și simularea unor atacuri asupra navelor taiwaneze și străine, a adăugat oficialul.
Un alt oficial de rang înalt din Taiwan a declarat pentru Reuters că exercițiile fac parte dintr-un scenariu pe care Taiwanul l-a anticipat.
Oficialii taiwanezi declaraseră în perioada premergătoare inaugurării că sunt atenți la mișcările militare chineze.
Exercițiile se concentrează pe patrule comune de pregătire de luptă maritimă și aeriană, lovituri de precizie asupra unor ținte cheie și operațiuni integrate în interiorul și în afara lanțului de insule pentru a testa "capacitățile reale de luptă comune" ale forțelor, a declarat armata chineză.
"Aceasta este, de asemenea, o pedeapsă puternică pentru actele separatiste ale forțelor de independență din Taiwan și un avertisment sever împotriva interferențelor și provocărilor din partea forțelor externe", a adăugat comandamentul.
Presa de stat chineză a publicat o hartă a zonelor de exercițiu, în cinci zone din jurul Taiwanului și a insulelor pe care Taiwanul le controlează în apropierea coastei chineze.
Oficialii taiwanezi au declarat pentru Reuters că aceste zone se află în afara zonei contigue a Taiwanului, care se află la 24 de mile marine de coasta insulei principale.
Unul dintre oficiali a declarat că Beijing nu a anunțat nicio zonă de interdicție aeriană și nici Taiwanul nu a observat mișcări pe scară largă ale forțelor terestre și ale rachetelor chineze.
Su Tzu-yun, cercetător la cel mai important grup de reflecție militară din Taiwan, Institutul pentru Cercetare în domeniul Apărării și Securității Naționale, a declarat că, deși exercițiile vor dura doar două zile, domeniul de aplicare este mare în comparație cu exercițiile anterioare, deoarece acestea au inclus insulele periferice ale Taiwanului.
Acest lucru este conceput pentru a demonstra capacitatea Chinei de a controla mările și de a preveni implicarea forțelor străine, a spus el.
"Semnalele politice aici sunt mai mari decât cele militare", a adăugat el.
Nu a existat niciun semn de alarmă în Taiwan, unde oamenii sunt obișnuiți de mult timp cu activitatea militară chineză. Indicele bursier de referință .TWII, care se află în prezent la maxime istorice, a închis joi în creștere cu 0,3%.
Un oficial al băncii centrale a declarat pentru Reuters că piața valutară a funcționat normal, fără intrări sau ieșiri anormale de capital străin.
În august 2022, China a lansat exerciții militare cu focuri reale în jurul Taiwanului, imediat după o vizită, foarte condamnată de Beijing, a fostului președinte al Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi. Această serie de exerciții, a căror amploare a fost fără precedent, a durat patru zile, urmate de câteva zile de exerciții suplimentare, conform Reuters
Știre inițială:
Aceasta este o "pedeapsă severă pentru actele separatiste ale forţelor +independentiste din Taiwan+ şi un avertisment sever împotriva ingerinţei şi provocării forţelor externe", a declarat purtătorul de cuvânt al Comandamentului teatrului de est al armatei chineze, Li Xi.
"Exerciţiile se desfăşoară în Strâmtoarea Taiwan, la nord, la sud şi la est de insula Taiwan, precum şi în zonele din jurul insulelor Kinmen, Matsu, Wuqiu şi Dongyin", a transmis Xinhua. A fost precizat faptul că exerciţiile sunt programate pentru două zile și au început la orele la 07.45 (miercuri, 23.45 GMT).
Conform lui Li Xi, aceste manevre implică armata, marina, forţele aeriene şi unitatea de rachete.
China a caracterizat discursul de învestire al noului președinte taiwanez drept o "afirmare a independenţei Taiwanului"
Obiectivul este de a "testa capacităţile reale de luptă comună ale forţelor comandamentului", a mai indicat el, potrivit Xinhua, prin "patrule de pregătire a luptei mare-aer, preluarea controlului asupra întregului câmp de luptă şi lovituri de precizie asupra unor ţinte-cheie", afirmă sursa.
Săptămâna aceasta, China a caracterizat discursul de învestire al noului președinte taiwanez, Lai Ching-te, drept o "afirmare a independenţei Taiwanului" şi l-a ameninţat cu "represalii".
Taiwanul este autoguvernat din 1949, când naționaliștii s-au retras pe insulă după ce au fost înfrânți de forțele comuniste în războiul civil din China continentală.
Beijingul percepe insula cu guvernare democratică ca parte integrantă a teritoriului său și nu a exclus utilizarea forței pentru a o aduce sub controlul său, conform Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News