Data actualizării:
Data publicării:

Chiftele de roșii (tomatokeftedes), reţeta ca-n Santorini

Autor: Liana Ganea | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik

Rețeta grecească pe care trebuie s-o încerci de sărbători!

Chiftelele au devenit una dintre cele mai populare mâncăruri din lume și pot fi pregătite atât din diverse felurii de carne, cât și din legume. Însă chiftelele de roșii sunt mai puțin cunoscute. Acest preparat tradițional din Santorini merită încercat! Chiftelele de roșii sunt un preparat inedit, cu-adevărat special, dar savuros.

Se prepară ușor, din câteva ingrediente și sunt bune atât reci, cât și calde. Pentru acest preparat este indicat să folosești roșii cărnoase, precum cele din soiurile Inimă de bou sau Liguria.

Iată cum prepari delicioasele chiftele grecești de roșii, tomatokeftedes.

Ingrediente

800 g roșii

1 ceapă roșie, medie

2 ouă

125 g făină

100 g brânză grecească maturată (Kefalotyri) sau parmezan

1 linguriță sare

½ linguriță piper

2-3 crenguțe oregano proaspăt

2-3 crenguțe mentă proaspătă

ulei, pentru prăjit

Cum se prepară

Speli roșiile, le crestezi în cruce la capătul opus cotorului și le fierbi un minut în apă clocotită cu un praf de sare. Le transferi imediat într-un vas cu apă foarte rece și le lași deoparte câteva minute.

Cureți roşiile de coajă, apoi îndepărtezi cotorul și semințele și tai pulpa cubulețe. Transferi roșiile într-un castron adânc și adaugi ceapa roșie dată prin răzătoarea mare. Presari sarea și lași la infuzat 10 minute, după care scurgi zeama lăsată de roșii

Tai mărunt ierburile aromatice (poți folosi ambele ierburi sau doar una dintre ele, după preferință) și le adaugi în compoziția de chiftele. Condimentezi cu piper negru măcinat, adaugi brânza dată prin răzătoarea mică, ouăle bătute, făina și amesteci până când compoziția e omogenă. Aluatul nu trebuie să fie foarte tare, ci trebuie să curgă.

Încingi uleiul într-un vas antiaderent și torni, cu o lingură, din compoziția de chiftele. Le prăjești la foc mediu, pe ambele părți, până ce sunt rmenite și le scoți pe șervețele de hârtie, pentru a absorbi surplusul de grăsime. Le servești cu un sos tzatziki.

De ce este bine să mănânci roşii

Roşiile sunt bogate în vitamina A, C, K, fibre, carbohidraţi, fier, licopen, fosfor şi sulf. Aceste legume conţin puţine calorii, grăsimi şi săruri. De asemenea, roşiile sunt o sursă importantă de vitamine şi minerale care protejează inima de bolile cardiovasculare. Aproximativ 150 de grame de roşii constituie o excelentă sursă de vitamina A, C, K, acid folic şi potasiu.

Potrivit studiilor, consumul frecvent de roşii previne atacul de cord şi accidental vascular cerebral. De asemenea, aceste legume reduc nivelul colesterolului. Bogate în potasiu şi licopen, roşiile ajută la micşorarea tensiunii arteriale. Roşiile sunt recomandate în curele de detoxificare a ficatului. Consumă 2 roşii pe zi sau o cană de suc de roşii pentru buna funcţionare a ficatului. Calciul şi vitamina C din roşii sunt benefice pentru vindecarea oaselor. Licopenul pe care-l conţin aceste legume îmbunătăţeşte masa osoasă, aceasta fiind o cale excelentă de prevenire a osteoporozei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel