Chiftelele au devenit una dintre cele mai populare mâncăruri din lume și pot fi pregătite atât din diverse felurii de carne, cât și din legume. Însă chiftelele de roșii sunt mai puțin cunoscute. Acest preparat tradițional din Santorini merită încercat! Chiftelele de roșii sunt un preparat inedit, cu-adevărat special, dar savuros.
Se prepară ușor, din câteva ingrediente și sunt bune atât reci, cât și calde. Pentru acest preparat este indicat să folosești roșii cărnoase, precum cele din soiurile Inimă de bou sau Liguria.
Iată cum prepari delicioasele chiftele grecești de roșii, tomatokeftedes.
Ingrediente
800 g roșii
1 ceapă roșie, medie
2 ouă
125 g făină
100 g brânză grecească maturată (Kefalotyri) sau parmezan
1 linguriță sare
½ linguriță piper
2-3 crenguțe oregano proaspăt
2-3 crenguțe mentă proaspătă
ulei, pentru prăjit
Cum se prepară
Speli roșiile, le crestezi în cruce la capătul opus cotorului și le fierbi un minut în apă clocotită cu un praf de sare. Le transferi imediat într-un vas cu apă foarte rece și le lași deoparte câteva minute.
Cureți roşiile de coajă, apoi îndepărtezi cotorul și semințele și tai pulpa cubulețe. Transferi roșiile într-un castron adânc și adaugi ceapa roșie dată prin răzătoarea mare. Presari sarea și lași la infuzat 10 minute, după care scurgi zeama lăsată de roșii
Tai mărunt ierburile aromatice (poți folosi ambele ierburi sau doar una dintre ele, după preferință) și le adaugi în compoziția de chiftele. Condimentezi cu piper negru măcinat, adaugi brânza dată prin răzătoarea mică, ouăle bătute, făina și amesteci până când compoziția e omogenă. Aluatul nu trebuie să fie foarte tare, ci trebuie să curgă.
Încingi uleiul într-un vas antiaderent și torni, cu o lingură, din compoziția de chiftele. Le prăjești la foc mediu, pe ambele părți, până ce sunt rmenite și le scoți pe șervețele de hârtie, pentru a absorbi surplusul de grăsime. Le servești cu un sos tzatziki.
De ce este bine să mănânci roşii
Roşiile sunt bogate în vitamina A, C, K, fibre, carbohidraţi, fier, licopen, fosfor şi sulf. Aceste legume conţin puţine calorii, grăsimi şi săruri. De asemenea, roşiile sunt o sursă importantă de vitamine şi minerale care protejează inima de bolile cardiovasculare. Aproximativ 150 de grame de roşii constituie o excelentă sursă de vitamina A, C, K, acid folic şi potasiu.
Potrivit studiilor, consumul frecvent de roşii previne atacul de cord şi accidental vascular cerebral. De asemenea, aceste legume reduc nivelul colesterolului. Bogate în potasiu şi licopen, roşiile ajută la micşorarea tensiunii arteriale. Roşiile sunt recomandate în curele de detoxificare a ficatului. Consumă 2 roşii pe zi sau o cană de suc de roşii pentru buna funcţionare a ficatului. Calciul şi vitamina C din roşii sunt benefice pentru vindecarea oaselor. Licopenul pe care-l conţin aceste legume îmbunătăţeşte masa osoasă, aceasta fiind o cale excelentă de prevenire a osteoporozei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
- Horoscop 7 mai: Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Zodia care are probleme cu banii. Ai mare grijă, zilele acestea!
- Alertă meteo de grindină, vijelii și averse torențiale. Zonele vizate
- Gestul făcut de Regele Charles al III-lea față de România, chiar înainte de încoronare. Camelia Csiki: Asta mi s-a părut senzațional
- Azi începe Eurovision 2024. România nu participă, TVR nu transmite. Bine că avem mii de angajați, cu salarii mari, și audiență zero...
- BANCUL ZILEI: Secretul unei căsnicii lungi
- Ofertă la un supermarket din România: Un leu - în loc de 50 de bani - pentru fiecare sticlă reciclată
- Dobânzi calculate greșit la o bancă celebră: Românii, afectați! Elena Cristian: Dacă s-a întâmplat așa ceva... există o singură explicație
- Eda Marcus, prezentatoare TVR, moment delicat: "Am fost scoasă de pe post pentru că eram prea drăguță"
- Klaus Iohannis, primit la Casa Albă de Joe Biden. Bogdan Chirieac: O întâlnire de consolare pentru președinte. A fost refuzat la greu
- Cum te pot îmbolnăvi sticlele de apă reutilizate. Medic: Se poate întâmpla dacă nu ai cu adevărat grijă