Cheltuielile de repatriere a cetăţenilor români decedaţi în străinătate, suportate de stat
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Statul român va suporta cheltuielile de repatriere a cetăţenilor români decedaţi în străinătate, potrivit unui proiect legislativ adoptat în Senat.

Senatul României a adoptat un proiect legislativ care prevede că statul va suporta cheltuielile ocazionate de repatrierea cetăţenilor români decedaţi în străinătate, precum şi modificarea Legii 198/2008 privind serviciile consulare pentru care se percep taxe şi nivelul taxelor consulare la misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României în străinătate, transmite Agerpres.

Concret, proiectul legislativ prevede că statul român va suporta cheltuielile de repatriere a cetăţenilor români decedaţi în străinătate, la solicitarea familiei. În plus, proiectul iniţiat de deputatul PSD Alfred Simonis, specifică că acest lucru va fi făcut în limita a 5.000 de euro pentru fiecare cetăţean care se regăseşte în această situaţie, fiind introdusă şi posibilitatea ca sumele ce depăşesc acest plafon să fie suportate din taxele consulare.

De ce a fost propus acest proiect legislativ"Una din problemele majore cu care se confruntă aparţinătorii celor decedaţi în afara graniţelor ţării o constituie repatrierea acestora. Costurile de repatriere sunt unele foarte mari, am putea spune chiar prohibitive pentru mulţi dintre compatrioţii noştri care au plecat să muncească în străinătate. Familiile rămase în ţară sunt de multe ori aflate în situaţia de a apela la ajutorul concetăţenilor pentru a reuşi să strângă sumele necesare acoperirii acestor costuri. De aceea, considerăm că este obligaţia statului să vină în sprijinul familiilor celor decedaţi, prin suportarea cheltuielilor efectuate cu repatrierea, motiv pentru are am iniţiat prezenta propunere legislativă, prin care stabilim în sarcina statului, acoperirea acestor cheltuieli", se subliniază în expunerea de motive.

Proiectul în cauză a fost transmis spre dezbatere şi vot în plenul Camerei Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel