Cheltuielile cresc cu doar 1,5% dacă s-ar actualiza lista de medicamente compensate - STUDIU
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Lista medicamente
Lista medicamente

Un studiu de impact realizat de Cegedim cu privire la actualizarea listei de medicamente compensate arată că statul român trebuie să aloce 94,3 milioane RON pentru introducerea pe lista a celor 140 de molecule care sunt în aşteptare încă din anul 2007. Pentru bugetul sănătății creșterea costurilor ar fi doar de 1,5%.

Asta în condițiile în care, cu trei luni în urmă la Comisia Europeană a fost înregistrată o plângere la adresa României, venită din partea Asociația Producătorilor Internaționali de Medicamente. Principala acuză adusă României era că perioada de protecție a datelor expiră înainte ca acestea să poată beneficia de compensare. Ultima actualizare a listei de compensare s-a făcut în 2007, iar patentul protejează noile medicamente doar 11 ani. De asemenea  procesul de stabilire și actualizare a listelor era considerat unul netransparent, lăsând loc abuzurilor, se arăta în plângerea producătorilor internaționali de medicamente.

„În prezent, în România, sunt compensate medicamente în valoare de 6,415 milioane RON, ceea ce reprezintă 60% din totalul medicamentelor eliberate pe bază de prescripţie medicală. Pentru actualizarea listei cu numărul integral de molecule care se află acum în aşteptare, statul român ar trebui să aloce în plus suma de 94,3 milioane RON în primul an”, a declarat Petru Crăciun, director general Cegedim Romania.

„Vorbim de o creştere a bugetului actual alocat medicamentelor compensate doar cu 1,5% - sumă comparabilă cu fondurile alocate proiectului pentru construcţia sălilor de sport în şcoli şi în licee în anul 2010. Într-adevăr, acela a fost un proiect care a adus multe beneficii copiilor, dar considerăm că acum este momentul să se facă investiţii şi la capitolul sănătate. Sunt milioane de pacienţi în România, care ar beneficia de o recuperare mai rapidă, de un tratament mai eficient, cu mai puţine efecte adverse, dacă lista de medicamente compensate ar fi actualizată cu tratamentele noi care sunt în aşteptare de mai bine de cinci ani”, a adăugat Dan Zaharescu, Director Executiv Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM).

Reprezentantul pacienților, Vasile Barbu, a explicat pentru De Ce News care ar fi avanatajele introducerii celor 140 de molecule pe lista medicamentelor compensate:

„Introducerea de medicamente noi pe listă nu va aduce economii doar sistemului de sănătate, va aduce economii și sistemului social, pentru că sunt molecule noi care au o eficacitate mult mai mare în tratament. Ele vor duce la o recuperare mai rapidă a pacientului și la repunerea lui în circuitul social. Astfel pacientul va contribui, nu va beneficia de sistemul social. Gândiți-vă doar la concediile medicale, cât ar putea fi reduse. Spre exemplu, tratamentul Hepatitei C s-ar reduce de la 48 la 12 săptămâni.”, a declarat Vasile Barbu pentru De Ce News.

Dintre moleculele aflate în aşteptare, majoritatea sunt destinate tratării cancerului, diabetului, afecțiunilor cardiologice, antibiotice și antivirale, dar sunt și medicamente pentru pacienții care suferă de HIV/SIDA, cu afecțiuni psihice, boli rare sau post-transplant.

„Dorim ca în primul trimestru al anului viitor să fie introduse pe listă cel puțin moleculele din prima clasă, cele unice, care nu au alternativă. Dacă acest lucru nu se va întâmpla vom solicita protocoale europene, vom compara protocoalele noastre cu cele europene și vom acuza spitalele de malpraxis, în lipsa unor tratamente adecvate, conforme cu ultimele cercetări la nivelul Uniunii Europene.” , a mai spus Vasile Barbu.

* Conform studiului Reimbursement Impact Estimation, Cegedim, 2012

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel