Data publicării:

Charles vrea unirea tuturor națiunilor libere împotriva extremiștilor

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Într-o ceremonie solemnă desfășurată joi în Normandia, Regele Charles al Marii Britanii, îmbrăcat în uniformă militară completă și vorbind inclusiv în franceză, a făcut un apel emoționant pentru o mai mare colaborare internațională în vederea luptei pentru pace. 

Discursul său a avut referiri clare la actuala situație din Europa, unde invazia Rusiei în Ucraina a declanșat cel mai mare conflict de la al Doilea Război Mondial încoace.

Regele Charles a rostit un discurs în cinstea veteranilor din Ziua Z și a celor care și-au pierdut viața în luptele care au urmat Debarcării din Normandia. "Cât de norocoși am fost noi, și întreaga lume liberă, că o generație de bărbați și femei din Marea Britanie și din alte națiuni aliate nu au tresărit când a venit momentul să înfrunte acel test", a declarat suveranul britanic, exprimându-și recunoștința pentru "hotărârea și determinarea" acelei generații.

El a subliniat importanța amintirii sacrificiilor făcute de acești eroi și a reiterat lecția istorică potrivit căreia națiunile libere trebuie să rămână unite împotriva tiraniei, făcând o aluzie directă la invazia rusă din Ucraina.

În ciuda numărului tot mai mic de veterani, Regele Charles, care se recuperează după cancerul diagnosticat la începutul anului, a afirmat că a fost privilegiat să-i întâlnească pe distinșii luptători din Ziua Z. "Obligația noastră de a ne aminti de ei, de ceea ce au reprezentat și de ceea ce au realizat pentru noi toți nu se poate diminua niciodată," a spus Charles.

Regele a subliniat că Debarcarea din Normandia a fost un vast efort aliat, unde soldații au luptat pentru o lume în care bunătatea și onoarea să fie fundamentul vieții. "Recunoștința noastră este de nezdruncinat și admirația noastră eternă," a adăugat monarhul.

Ceremoniile de comemorare din Normandia

De-a lungul coastei Normandiei, au avut loc ceremonii pentru a marca cea de-a 80-a aniversare a debarcării din Ziua Z. Evenimentele au început în zori, cu reconstituiri, survoluri militare și servicii comemorative în mai multe locuri emblematice. Regele Charles și regina Camilla au adus un omagiu soldaților căzuți la datorie la Memorialul britanic din Normandia din Ver-sur-Mer.

Fiul regelui, William, prințul de Wales, a participat la evenimentul de comemorare a soldaților canadieni de la Juno Beach, alături de premierul canadian Justin Trudeau.

Președintele francez Emmanuel Macron a înmânat medalii Legiunea de Onoare, cea mai înaltă distincție militară a Franței, unor veterani, inclusiv britanicei Christian Lamb, care a contribuit la planificarea debarcărilor în cadrul Serviciului Naval Regal Feminin al Marinei Regale.

Președintele american Joe Biden a elogiat sacrificiul în numele libertății și democrației, subliniind că ucrainenii care se confruntă astăzi cu agresiunea rusă întruchipează aceeași luptă împotriva tiraniei.

După-amiază, veteranii și peste 25 de șefi de stat, inclusiv președintele ucrainean Volodimir Zelenski, s-au reunit pentru o ceremonie comemorativă internațională pe plaja Omaha, consolidând solidaritatea globală în fața agresiunii și tiraniei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel