Certificatul verde în magazine neesențiale. Cum va vota PSD. Declarații Rafila
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Alexandru Rafila: Florin Cîțu personal este vinovat de situația actuală din România  Foto: Facebook / Alexandru Rafila
Alexandru Rafila: Florin Cîțu personal este vinovat de situația actuală din România Foto: Facebook / Alexandru Rafila
PSD va fi de acord cu introducerea certificatului verde, dar cu anumite condiții, a spus, luni, Alexandru Rafila.

Discuția despre certificatul verde în magazinele neesențiale a fost amânată din nou, în comisii, iar social-democratul Alexandru Rafila spune că, în contextul actual, putem vorbi de un număr și mai mare de decese, altele decât cele provocate de noul coronavirus.

„Nu știu să vă spun motivația acestei amânări (din comisiile parlamentare - n.r.). Eu am propus (...) să avem o discuție a Birourilor Permanente Reunite cu toți decidenții din zona de sănătate, cu organizațiile de pacienți, că este această tragedie a pacienților cu boli cronice care nu au acces la servicii de sănătate și se amplifică. O să discutăm de mai multe decese decât cele provocate de noul coronavirus!”, a spus Alexandru Rafila, luni după-amiază, la Antena 3.

Cum va vota PSD

Întrebat cum va vota PSD în privința introducerii certificatului verde în magazinele neesențiale, deputatul a spus că actualul act legislativ nu corespunde cerințelor.

„PSD va fi de acord cu o formă a actului normativ care să aibă două elemente: în primul rând să corespundă întru totul modului de utilizare conform deciziei Parlamentului European, adoptată în luna iunie. Din păcate, Guvernul actual a trunchiat foarte mult acea decizie, a dat o interpretare proprie care nu avea legătură cu decizia din Parlamentul European și, în al doilea rând, limitarea unor drepturi cetățenești nu poate fi făcută prin HG pe un timp nedeterminat și pentru orice. Lucrurile acestea trebuie discutate, or acea OUG promovată de fostul prim-ministru când nu era încă demis nu răspunde unor minime cerințe de natură constituțională în ceea ce privește aceste aspecte”, a spus Alexandru Rafila.

Rafila, despre reprezentantul OMS în România

Amintim că Alexandru Rafila a explicat, tot luni, că expertul OMS va rămâne în țara noastră cel mai probabil două luni și va oferi asistență tehnică.

„Avem cea mai mică acoperire vaccinală probabil dintre statele membre și probabil numărul cel mai mare de cazuri și mortalitatea cea mai mare (...). Demersul este unul prin care se acordă asistență tehnică statelor membre. Acest lucru este normal să se întâmple, dar sugestiile Organizației, fie că discutăm de campania de vaccinare, fie că discutăm de modul în care trebuie gestionată pandemia în acest moment, sunt orientative, sunt autoritățile naționale responsabile să ia deciziile. (...) Nu se întâmplă niciodată așa. Dânșii spun punctul de vedere din perspectiva sănătății publice, ajută cu experți pe diferite domenii, pentru că această campanie de vaccinare, mai ales în România, trebuie abordată și din punct de vedere sociologic, antropologic, cultural”, a spus Alexandru Rafila, la Antena 3.

De asemenea, Alexandru Rafila a explicat că specialistul va sta probabil două luni în România.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel