Data publicării:

Alimentul pe care trebuie să-l mănânci zilnic la micul dejun. Cum te poate ajuta

Autor: Ioana Dinu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik

Dacă mănânci un ou înainte de muncă ai putea preveni un atac de cord sau un accident vascular cerebral, conform cercetărilor. Acesta stimulează metabolismul, reducând riscul de boli cardiovasculare.

Potrivit unui studiu realizat recent, consumul unui ou pe zi crește nivelurile de proteine sănătoase în sânge. Acesta duce la o cantitate mai mare de colesterol 'bun' - HDL (lipoproteină de înaltă densitate) - care îndepărtează colesterolul 'rău' - LDL (lipoproteină de densitate mică).

Primul autor, Dr. Lang Pan, a spus: "Puține studii au analizat rolul metabolismul colesterolului plasmatic în asocierea dintre consumul de ouă și riscul de boli cardiovasculare. Voiam să ajutăm la abordarea acestei lacune".

Descoperirile se bazează pe un eșantion de 4.778 de persoane din China - dintre care 3.401 aveau boli cardiovasculare. Analizele de sânge au arătat că cei care consumau o cantitate moderată de ouă aveau niveluri mai mari de APOA1 (apolipoproteină A1) - un component esențial al colesterolului 'bun'.

Aceștia aveau mai multe molecule mari de HDL, care ajută la curățarea colesterolului 'rău' din artere și vasele de sânge - protejând împotriva cheagurilor și hipertensiunii. Acesta previne blocajele care reduc fluxul de sânge către organele majore - inclusiv inimă și creier.

Epidemiologii de la Universitatea Peking din Beijing au identificat, de asemenea, 14 metaboliți sau proteine asociate cu bolile de inimă. Au descoperit că participanții care consumau mai puține ouă aveau niveluri mai scăzute ale proteinelor benefice și mai ridicate ale celor dăunătoare, în comparație cu cei care le consumau mai frecvent.

Profesorul Canqing Yu a spus: "Împreună, rezultatele noastre oferă o explicație potențială pentru modul în care consumul unei cantități moderate de ouă poate ajuta la protejarea împotriva bolilor de inimă". 

El a adăugat: "Sunt necesare mai multe studii pentru a verifica rolurile pe care le joacă metaboliții lipidici în asocierea dintre consumul de ouă și riscul de boli cardiovasculare". 

Cercetătorii au folosit o tehnică numită rezonanță magnetică nucleară țintită pentru a măsura 225 de metaboliți în plasmă - dintre care 24 erau asociați cu nivelurile auto-raportate de consum de ouă.

Autorul principal, Prof. Liming Li, a spus la acea vreme: "Acest studiu ar putea avea, de asemenea, implicații pentru liniile directoare naționale de alimentație din China. Liniile directoare actuale de sănătate din China sugerează consumul unui ou pe zi, dar datele indică scăderea consumului mediu. Munca noastră subliniază necesitatea unor strategii suplimentare pentru a încuraja consumul moderat de ouă în rândul populației, pentru a ajuta la reducerea riscului general de boli cardiovasculare". 

Rezultatele publicate în jurnalul eLife oferă o nouă perspectivă asupra unui studiu din 2018 care a implicat o jumătate de milion de adulți chinezi. Cei care consumau aproximativ un ou pe zi aveau mult mai puține șanse să dezvolte boli cardiovasculare. Acestea contribuie la un corp de dovezi în creștere care sugerează că ouăle ar trebui considerate cu adevărat un 'superaliment'.

Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie (NHS) recomandă ouăle ca fiind o alegere bună ca parte a unei diete sănătoase și echilibrate. Fundația Britanică a Inimii a afirmat că ouăle nu ar trebui să mai fie văzute ca un risc pentru sănătate, potrivit Getsurrey.co.uk

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel