Certificatul digital COVID-19, valabil de la 1 iulie. Ioana Mihăilă a anunţat categoriile
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay
Ioana Mihăilă, ministrul Sănătăţii, a anunţat că românii vor avea acces la certificatul digital COVID-19 de la 1 iulie. În plus, aceasta a anunţat şi perioada de valabilitate a acestui certificat. 

"Se reglementează crearea cadrului legal pentru eliberarea, de la 1 iulie 2021, a certificatului digital COVID-19 pentru călătoriile în UE, cu rolul de a facilita libera circulaţie pe durata pandemiei. Certificatele digitale sunt clasificate astfel: cel de vaccinare este valabil până la data de 30 iunie 2022, cel de testare - 24 de ore pentru testul rapid şi 72 de ore pentru testul PCR, cel de vindecare 180 de zile de la primul rezultat pozitiv la testul înregistrat în CoronaForms. Certificatele vor putea fi eliberate în format digital, iar pentru cei care nu au acces la cele în format digital, primăriile vor oferi asistenţă pentru eliberarea certificatului în format letric", a declarat Ioana Mihăilă, ministrul Sănătăţii. 

Aceasta a mai spus şi că certificatul nu va fi folosit momentan pentru evenimente din interiorul ţării, dar dacă acest lucru va fi solicitat, atunci se va putea recurge la folosirea lui, mai ales că STS a pus la punct o platformă în acest sens. 

Avertisment: Noul certificat ar putea genera haos 

Cele mai mari companii aeriene și aeroporturi din Europa au avertizat asupra apariției haosului și a cozilor de ore în cazul în care țările nu coordonează mai bine lansarea certificatului digital COVID-19 și nu asigură procesarea pasagerilor înainte de a ajunge la aeroport, relatează Reuters.

Sistemul Uniunii Europene de certificate digitale de călătorie COVID-19 urmează să intre în vigoare joi, dar grupul ACI al aeroporturilor și organismele reprezentative ale companiilor aeriene A4E, IATA și ERA au avertizat, într-o scrisoare către liderii UE, despre un „amestecul îngrijorător de abordări” de pe continent.

"Pe măsură ce traficul de pasageri crește în următoarele săptămâni, riscul de haos pe aeroporturile europene este real", au spus grupurile în scrisoarea comună trimisă luni și văzută de Reuters.

Certificatele digitale sunt concepute pentru a arăta, prin intermediul codurilor QR, dacă pasagerii sunt complet vaccinați, au imunitate datorită recuperării recente de la COVID-19 sau au avut un test negativ. Acestea sunt concepute pentru a fi utilizate pentru călătorii în întreaga UE începând cu 1 iulie, dar ar necesita verificări suplimentare și echipamentul potrivit pentru a citi codurile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel