Certificat verde, termen expirare. Precizări privind o nouă doză
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Secretarul de stat Andrei baciu a vorbit despre data la care va expira certificatul verde.

În cadrul conferinței de presă de la Guvernul României, secretarul de stat Andrei Baciu a vorbit despre valabilitatea certificatului verde:

„Legat ce această situație, avem două lucruri distincte. Totul pleacă de la o decizie la nivel european care precizează în felul următor. Pentru călătorii se va găsi o modalitate uniformă european și atunci ne referim la persoanele care au schemă completă de vaccinare de la care nu a trecut nu mai mult de nouă luni. Acestea vor putea să călătorească la fel în continuare.

Pentru cei care s-au vaccinat cu schemă completă și la care au trecut mai mult de nouă luni de la ultima doză, este nevoie de doza booster. Se uniformizează decizia la nivel european tocmai pentru a exista o abordare unitară.

În ceea ce privește punerea în aplicare în România, acest lucru va fi dezbătut azi și în următoarele zile, iar în momentul în care se identifică forma finală se va comunica oficial din partea Guvernului, dar totul pleacă de la această decizie la nivel european și e important să înțelegem contextul“, a precizat secretarul de stat Andrei Baciu.

Precizările secretarului de stat au venit în contextul în care se vorbea de data de 1 februarie ca termen de expirare al certificatului verde.

GCS bilanț, Covid-19. 27 ianuarie 2022 - Bilanț complet cu infectările din România

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 31.683 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), cu 2.572 mai puțin decât în ziua anterioară. 3.388 dintre cazurile noi din 24 de ore sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare. 

Până astăzi, 59.797 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În intervalul 26.01.2022 (10:00) – 27.01.2022 (10:00) au fost raportate de către INSP 71 de decese (37 bărbați și 34 femei), dintre care 2 anterioare intervalului de referință, ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Argeș, Arad, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brașov, Buzău, Caraș-Severin, Călărași, Cluj, Constanța, Covasna, Dolj, Galați, Giurgiu, Harghita, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Satu Mare, Sălaj, Sibiu, Suceava,Teleorman, Vaslui, Vrancea și Municipiul București.

Dintre cele 71 de decese, 1 a fost înregistrat la categoria de vârstă  30-39 ani, 1 la categoria de vârstă 40-49 ani, 4 la categoria de vârstă 50-59 ani, 19 la categoria de vârstă 60-69 ani, 24 la categoria de vârstă 70-79 ani și 22 la categoria de vârstă peste 80 ani.

65 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, iar pentru 6 pacienți decedați nu au fost raportate comorbidități până în prezent

Din totalul de 71 de pacienți decedați, 57 au fost nevaccinați și 14 vaccinați. Pacienții vaccinați aveau vârsta cuprinsă între grupele de vârstă 40-49 ani și peste 80 ani. Toți pacienții vaccinați care au decedat prezentau comorbidități (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel