Urmărește emisiunea live
Cercetătorii propun vopsirea a 1-2% din suprafața Pământului cu vopsea albă, pentru a combate schimbările climatice
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto: Unsplash
Foto: Unsplash
O nouă metodă pentru combaterea schimbărilor climatice a apărut, după ce a fost dezvoltată cea mai albă vopsea de pe Pământ.

În 2021, cercetătorii de la Universitatea Purdue au anunțat că au dezvoltat cea mai albă vopsea de pe Pământ. Culoarea este atât de albă încât poate reflecta peste 98% din lumină. Acest lucru este deosebit de util pentru că lumina generează căldură, conform Business Insider.

Dacă este folosită pe o clădire, spun cercetătorii, vopseaua ar reduce temperatura de la suprafață, scăzând temperaturile din interior și scăzând nevoia de aer condiționat. Cercetătorii se întreabă ce s-ar întâmpla dacă vopseaua ar fi folosită mai mult, astfel încât să acționeze la nivel planetar.

Potrivit lui Jeremy Munday, profesor de inginerie electrică și informatică la Universitatea Davis din California, care cercetează tehnologia curată, dacă un material precum vopseaua dezvoltată la Universitatea Purdue acoperă 1-2% din suprafața Pământului, cantitatea de lumină reflectată înapoi în spațiu ar reduce cantitatea de căldură absorbită de planetă suficient pentru a stabiliza temperatura globală. Cu alte cuvinte, ar putea ajuta la combaterea schimbărilor climatice. În plus, potrivit lui Monday, cantitatea de lumină reflectată în spațiu nu ar dăuna prea mult cosmosului.

„Ar fi ca și cum ai turna o ceașcă de apă obișnuită în ocean”, a spus el pentru Times.

Cât reprezintă 1-2% din suprafața Pământului?

Suprafața totală a Pământului este de aproximativ 197 de milioane de mile pătrate, așa că vopseaua ar trebui să acopere între aproximativ 2 milioane și 4 milioane de mile pătrate.

Dacă presupunem că noua vopsea acționează ca o vopsea comercială, așa cum sugerează cercetătorii de la Universitatea Purdue, un galon ar acoperi aproximativ 400 de metri pătrați, am avea nevoie de aproximativ 139 de miliarde de galoane de vopsea albă pentru a acoperi doar 1% din suprafața Pământului. Desigur, acest număr se dublează dacă trebuie să acoperim 2% din suprafață. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel