Cercetătorii din China anunță că au descoperit NOI coronavirusuri
Cercetătorii din China anunță că au găsit noi coronvirusuri.
Cercetătorii chinezi au declarat joi că au găsit un lot de noi coronavirusuri la lilieci, inclusiv unul care ar putea fi al doilea cel mai apropiat încă, genetic, de virusul Covid-19, transmite CNN.
Potrivit cercetătorilor, descoperirile lor într-o singură regiune mică a provinciei Yunnan, sud-vestul Chinei, arată cât de multe coronavirusuri există în lilieci și câte au potențialul de a se răspândi la oameni. Weifeng Shi de la Universitatea din Shandong și colegii săi au colectat probe de la lilieci mici, care locuiesc în pădure, între mai 2019 și noiembrie 2020. Au testat urina și fecalele, dar au prelevat și tampoane din gura liliecilor.
„În total, am asamblat 24 de noi genomi de coronavirus din diferite specii de lilieci, inclusiv patru SARS-CoV-2 precum coronavirusurile”, au scris cercetătorii într-un raport publicat în revista Cell.
Unul este foarte asemănător cu cel care a provocat pandemie de COVID-19
Una dintre ele a fost foarte asemănătoare, genetic, cu virusul SARS-CoV-2 care provoacă pandemia actuală, au spus ei. Este vorba despre o probă virală numită RpYN06 luată dintr-o specie de lilieci de potcoavă numită Rhinolophus pusillus. Ar fi cea mai apropiată tulpină de SARS-CoV-2, cu excepția diferențelor genetice ale proteinei spike,folosită de virus pentru a se atașa de celulă.
„Aceste rezultate demonstrează clar că virusuri înrudite apropiat cu SARS-CoV-2 continuă să circule în populațiile de lilieci și în unele regiuni ar putea avea o incidență relativ ridicată”.
Originile Sars-Cov-2
Studiul publicat de cercetătorii chinezi vine în contextul în care teoria scăpării dintr-un laborator din Wuhan a SARS-CoV-2 a început să fie tot mai circulată după apariția unor noi rapoarte ale serviciilor de informații americane și britanice. Cercetătorii încearcă astfel să afle de unde a venit SARS-CoV-2. Deși un liliac este o sursă probabilă, este posibil ca virusul să fi infectat un animal intermediar. Virusul SARS care a provocat un focar în 2002-2004 a fost urmărit la un animal numit pisică civet.
Liliecii, gazde pentru o varietate de viruși
„Liliecii sunt gazde bine cunoscute pentru o varietate de viruși care cauzează boli severe la om și au fost asociați cu deversările virusului Hendra, virusului Marburg, virusului Ebola și, mai ales, coronavirusurilor. În afară de lilieci și oameni, coronavirusurile pot infecta o gamă largă de animale domestice și sălbatice, inclusiv porci, bovine, șoareci, pisici, câini, găini, căprioare și arici ", au scris ei.
Trei dintre eșantioanele descrise în raportul de joi au fost, de asemenea, apropiate genetic de SARS.
„Studiul nostru evidențiază diversitatea remarcabilă a coronavirusurilor de lilieci la scară locală, inclusiv rudele apropiate atât ale SARS-CoV-2 cât și ale SARS-CoV.”, susțin cercetătorii.
Speciile de lilieci de la care au fost prelevate probe sunt comune în sud-estul Asiei, inclusiv în sud-vestul Chinei, Vietnam, Laos și în alte părți. Deși există unele controverse cu privire la originea pandemiei de coronavirus, un raport al Organizației Mondiale a Sănătății a spus că cea mai probabilă sursă este un animal - probabil un liliac. Oamenii vânează și mănâncă lilieci, iar liliecii pot infecta alte animale care sunt, de asemenea, vânate și mâncate de oameni. Virușii pot infecta oamenii atunci când manipulează sau sacrifică animalele.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News