Cercetătorii au înțeles cum torc pisicile
Se pare că pisicile torc pe „pilot automat”.
Cercetătorii au reușit să dezvăluie secretul torsului la pisici. Contrar credinței populare, ei consideră că torsul poate fi un comportament aerodinamic pasiv care continuă automat după ce creierul emite un semnal de inițiere. Savanții descriu aceste vibrații cu frecvență joasă ale corzilor vocale ca fiind un mod vocal special, cu un coeficient închis neobișnuit de lung, asemănător cu vorbirea guturală la oameni.
De-a lungul timpului, oamenii de știință s-au întrebat cum produc pisicile sunete de joasă frecvență, deoarece astfel de sunete sunt obișnuite la animalele mai mari, care au corzi vocale mai lungi, se arată în revista Science.
Aceste "tampoane pentru tors" constau în țesut conjunctiv și sunt înglobate în corzile vocale ale pisicilor. Ele par să mărească densitatea corzilor vocale, ceea ce duce la o vibrație mai lentă, generând astfel sunetele specifice care aduc bucurie stăpânilor de pisici.
Echipa internațională de cercetători, condusă de specialistul în domeniul vocilor Christian Herbst de la Universitatea din Viena din Austria, a demonstrat că această descoperire contrazice credința larg răspândită conform căreia contracțiile musculare active sunt cele care produc torcăitul la pisici.
De unde vine sunetul
Potrivit sursei citate, atunci când vorbim pe un ton gutural, producem un sunet răgușit, de frecvență joasă, prin vibrația corzilor vocale la o frecvență foarte redusă, cunoscută drept voce „aspră”. Acest ton este influențat de grosimea deschiderii și nivelul de tensiune din corzile vocale, precum și de fluxul de aer care trece prin acestea.
Cât privește mecanismul tampoanelor pentru tors, acesta funcționează într-un mod asemănător, permițând pisicilor să toarcă, deși corzile lor vocale sunt mult mai scurte decât ale oamenilor. Acestea utilizează aceleași artificii care generează de obicei vocalizări de frecvență mai mare, cum ar fi mieunatul, pentru a produce sunetele specifice torsului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News