Cercetătorii au detectat semnalele unei structuri ascunse în interiorul nucleului Pământului: Ar putea însemna că trebuie să rescriem manualele
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Oamenii de știință au detectat o structură necunoscută până în prezent în interiorul nucleului Terrei.

Nucleul interior al Pământului pare să aibă un alt nucleu mai mic în interiorul său.

„În mod tradițional, am fost învățați că Pământul are patru straturi principale: scoarța, mantaua, nucleul exterior și nucleul interior”, a explicat în 2021 geofizicianul Joanne Stephenson, de la Universitatea Națională din Australia.

Cunoștințele noastre despre ceea ce se află sub scoarța terestră au fost deduse în principal din activitatea vulcanică și undele seismice.

Din aceste observații indirecte, oamenii de știință au calculat că miezul interior extrem de fierbinte, cu temperaturi care depășesc 5.000 de grade Celsius (9.000 Fahrenheit), reprezintă doar 1% din volumul total al Pământului.

Dar acum câțiva ani, Stephenson și colegii săi au descoperit dovezi că nucleul interior al Pământului poate avea de fapt două straturi distincte.

„Este foarte interesant – și ar putea însemna că trebuie să rescriem manualele!” a explicat Stephenson la acea vreme.

Cum au făcut descoperirea?

Echipa a folosit un algoritm de căutare pentru a parcurge și potrivi mii de modele ale nucleului interior cu date observate de-a lungul mai multor decenii despre perioada propagării undelor seismice pe Pământ, colectate de Centrul Seismologic Internațional.

Cercetătorii au analizat câteva modele ale anizotropiei nucleului interior - modul în care diferențele în componența materialului său modifică proprietățile undelor seismice - și a descoperit că unele sunt mai probabile decât altele.

În timp ce unele modele sugerează că materialul din nucleul interior canalizează undele seismice mai repede paralel cu ecuatorul, altele indică faptul că amestecul de materiale permite unde mai rapide mai paralele cu axa de rotație a Pământului. Chiar și atunci, există argumente cu privire la gradul exact de diferență la anumite unghiuri.

„Am găsit dovezi care ar putea indica o schimbare în structura fierului, ceea ce sugerează probabil două evenimente de răcire separate în istoria Pământului”, a spus Stephenson.

„Detaliile acestui mare eveniment sunt încă un mister, dar am adăugat o altă piesă a puzzle-ului când vine vorba de cunoștințele noastre despre nucleul interior al Pământului”, a mai precizat el.

Aceste noi descoperiri pot explica de ce unele dovezi experimentale au fost inconsistente cu modelele noastre actuale ale structurii Pământului.

Prezența unui strat mai interior a fost bănuită înainte, pentru că existau indicii că acele cristale de fier care compun miezul interior au aliniamente structurale diferite.

„Suntem limitați de distribuția cutremurelor globale și a receptorilor, în special la antipozii polari”, a scris echipa în lucrare, explicând că datele lipsă scad certitudinea concluziilor lor.

Cercetările viitoare pot completa unele dintre aceste lacune de date și pot permite oamenilor de știință să coroboreze sau să contrazică descoperirile lor, conform Science Alert.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel