Cercetătorii au creat un embrion sintetic. Are creier şi o inimă care bate
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Cercetătorii au creat un embrion „sintetic” de șoarece – fără a folosi ouă sau spermatozoizi – care are o inimă care bate, un creier și potențialul de a dezvolta toate celelalte organe ale corpului. 

Embrionii, crescuți din celule stem, au durat câteva zile și au atins un punct de dezvoltare care nu a mai fost atins până acum. Publicat în revista Nature, studiul ar putea ajuta la avansarea cercetării fertilității și ne-ar putea chiar permite să dezvoltăm organe umane sintetice pentru transplant în viitor. De asemenea, la începutul acestei luni, cercetătorii din Israel au publicat descoperiri similare, crescând cu succes embrioni sintetici de șoarece din celule stem timp de 8,5 zile.

„Aceste două lucrări se completează una pe cealaltă”, a declarat într-un comunicat Martin Pera, un biolog de celule stem de la Centrul Jackson Laboratory for Precision Genetics.„Două grupuri foarte calificate pot produce într-adevăr rezultate similare în mod independent”. În embrionii timpurii de mamifere, există trei tipuri de celule stem: unul devine țesutul corpului, în timp ce celelalte două susțin dezvoltarea. Unul dintre aceste grupuri de susținere de celule stem va deveni placenta, iar celălalt, sacul vitelin, care este locul în care crește embrionul și își primește nutrienții. Aceste trei tipuri de celule sunt „comune” între ele prin trimiterea de semnale chimice și mecanice care dictează modul în care se dezvoltă embrionul.

Autorii celei mai recente lucrări au imitat aceste procese naturale în laborator prin cultivarea celulelor stem de fiecare tip, aducându-le împreună în proporțiile potrivite cu condiții optime de mediu. Ei au manipulat, de asemenea, expresia genelor, permițând celulelor să se auto,asambleze într-un embrion care a trecut apoi prin etapele incipiente ale dezvoltării embrionare până când a avut o inimă care bătea, sacul vitelin și dovezi ale unui creier.

Embrionii au durat doar 8,5 zile din cauza defectelor – dar au ajuns la punctul în care întregul creier, inclusiv porțiunile anterioare, au început să se dezvolte. Acest lucru diferențiază acești embrioni sintetici de alte studii, deoarece marchează cel mai îndepărtat punct de dezvoltare care a fost atins în astfel de modele.

Cu ce ne ajută

Cercetătorii cred însă că această activitate ar putea reduce, de asemenea, experimentele pe animale și, în cele din urmă, ar putea deschide calea către noi surse de celule și țesuturi pentru transplanturi umane. De exemplu, celulele de piele de la un pacient cu leucemie ar putea fi transformate în celule stem din măduva osoasă pentru a trata boala acestuia. "În mod remarcabil, arătăm că celulele stem embrionare generează embrioni sintetici întregi, ceea ce înseamnă că acestea includ placenta și sacul vitelin care înconjoară embrionul", a declarat profesorul Jacob Hanna, care a condus acest efort. "Suntem cu adevărat entuziasmați de această lucrare și de implicațiile sale", a adăugat el.

Anul trecut, aceeași echipă a descris modul în care a construit un uter mecanic care a permis embrionilor naturali de șoarece să crească în afara uterului timp de câteva zile. În cea mai recentă lucrare, același dispozitiv a fost folosit pentru a hrăni celulele stem de șoarece timp de mai bine de o săptămână, aproape jumătate din timpul de gestație al unui șoarece.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel