Data publicării:

Centrala nucleară Zaporojie va fi bombardată mâine, 19 august, în timpul vizitei în Ucraina a secretarului general al ONU, anunță Rusia

Autor: Doinița Manic | Categorie: Stiri
WhatsApp
Centrala nucleară Zaporojie va fi bombardată mâine, 19 august, în timpul vizitei în Ucraina a secretarului general al ONU, anunță Rusia / Foto: Pixabay, de Markus Distelrath
Centrala nucleară Zaporojie va fi bombardată mâine, 19 august, în timpul vizitei în Ucraina a secretarului general al ONU, anunță Rusia / Foto: Pixabay, de Markus Distelrath

Centrala nucleară Zaporojie va fi ținta unui atac mâine, 19 august, anunță Rusia.

Ministerul Apărării al Federației Ruse susține că centrala nucleară Zaporojie va fi bombardată mâine, 19 august, în timpul unei vizite în Ucraina a secretarului general al ONU, António Guterres, scrie Interfax. Deși Moscova acuză Ucraina că ar organiza acest atac pentru a da vina pe Rusia, nicio dovadă în acest sens nu a fost prezentată, ceea ce ar putea însemna că afirmațiile sunt nefondate și aruncate intenționat în spațiul public.

"Pe 19 august, unitățile Brigăzii 44 de Artilerie a Forțelor Armate ale Ucrainei intenționează să lanseze lovituri de artilerie pe teritoriul centralei nucleare Zaporojie din pozițiile de tragere situate în orașul Nikopol. Vina pentru consecințele lor va fi pusă pe seama Forțele Armate Ruse", a declarat reporterilor Igor Konașenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării.

Potrivit acestuia, până la 19 august, comandamentul grupului operațional-tactic Dnepr desfășoară posturi de observare a radiațiilor în Zaporojie și, de asemenea, desfășoară pregătire pentru militarii staționați acolo cu privire la acțiuni în condiții de contaminare cu radiații.

De asemenea, potrivit Ministerului Apărării al Federației Ruse, unitățile Regimentului 704 de protecție împotriva radiațiilor, chimice și biologice (RCBZ) al Forțelor Armate ale Ucrainei ar trebui să își finalizeze concentrarea în regiunea Zaporojie până vineri "și să fie gata să repare faptul accidentului de la centrala nucleară Zaporojie, precum și să efectueze un set de măsuri prin demonstrarea presupusei lichidări a consecințelor acestuia". El susține că armata rusă nu are arme grele la centrala nucleară Zaporojie, iar acolo sunt staționate doar unități de securitate.

Declarațiile controversate ale Ministerului Apărării din Rusia vine în contextul în care zilele trecute Rusia a fost acuzată în repetate rânduri că a pus siguranța oamenilor în pericol lansând mai multe atacuri în zona centralei Zaporojie.

VEZI ȘI: Situaţia de la Zaporojie, aproape de un moment critic. Echipele de urgenţă fac operaţiuni de curăţare

Ce se întâmplă dacă centrala nucleară Zaporojie explodează? Scenarii posibile. "Va fi un nor, dar nu veți putea să-l vedeți"

Atât Rusia, cât și Ucraina s-au acuzat reciproc de atacul centralei și de "terorism nuclear", AIEA cerând "cea mai mare reținere" în acea zonă. Centrala nucleară Zaporojie este cea mai mare centrală din Europa și printre cele mai mari 10 din lume; generează jumătate din energia nucleară a Ucrainei. Uzina are o capacitate totală de aproximativ 6.000 de megawați, suficientă pentru aproximativ patru milioane de locuințe. Este situată în stepa de sud a Ucrainei de pe râul Nipru, la aproximativ 550 km la sud-est de capitala Ucrainei, Kiev, și la aproximativ 525 km la sud de Cernobîl, locul celui mai grav accident de centrală nucleară din lume, produs în 1986. În prezent, uzina este operată de personalul ucrainean, dar unitățile militare ruse păzesc instalația.

Potrivit AIEA, centrala are șase reactoare răcite cu apă, proiectate în perioada sovietică și care conțin uraniu 235, fiecare având o capacitate netă de 950 de megawați. 

Uzina Zaporojie este, de asemenea, situată la aproximativ 200 km de Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în 2014. Marțea trecută operatorul ucrainean Energoatom a declarat că forțele ruse care ocupă zona se pregătesc să "conecteze centrala la rețeaua electrică din Crimeea". Michael Black, directorul Centrului de Inginerie Nucleară de la Imperial College London, a declarat pentru Al Jazeera că principala preocupare este legată de faptul că o conectare a centralei la rețeaua de electricitate din Crimeea ar putea întrerupe alimentarea externă a reactoarelor.

"Aveți nevoie de acea putere pentru a asigura răcirea reactoarelor... Atâta timp cât acele generatoare funcționează, atunci totul este bine. (...) Este încurajator să vezi că rușii vor să folosească electricitatea; asta înseamnă că nu vor să deterioreze centrala electrică.", a spus el. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel