Centenarul Încoronării. Călătorie simbolică cu trenul regal, la fel ca în urmă cu 100 de ani, la Alba Iulia - Galerie foto
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Centenarul Încoronării. Călătorie simbolică cu trenul regal, la fel ca în urmă cu 100 de ani, la Alba Iulia - Foto Agerpres
Centenarul Încoronării. Călătorie simbolică cu trenul regal, la fel ca în urmă cu 100 de ani, la Alba Iulia - Foto Agerpres
Majestatea Sa Custodele Coroanei române și Alteța Sa Regală Principele Consort, împreună cu Alteța Sa Regală Principesa Sofia, au sosit sâmbătă cu Trenul Regal în gara Alba Iulia pentru a aniversa Centenarului Încoronării Regelui Ferdinand și a Reginei Maria.

”Sâmbătă, 15 octombrie 2022, Majestatea Sa Custodele Coroanei române și Alteța Sa Regală Principele Consort, împreună cu Alteța Sa Regală Principesa Sofia, au sosit cu Trenul Regal în gara Alba Iulia pentru a aniversa Centenarului Încoronării Regelui Ferdinand și a Reginei Maria.

La sosirea Custodelui Coroanei cu Trenul Regal, pe peronul gării din Alba Iulia a avut loc o ceremonie militară.

A fost prezentă Fanfara Centrului Cultural Augustin Bena și militari de la Inspectoratul de Jandarmi Cluj. Au fost intonate Imnul Național și Imnul Regal.Pe sunetele Marșului Carol I și ale marșului Luarea Plevnei, Familia Regală a fost întâmpinată cu pâine și sare.

Au urat Majestății Sale bun venit primarul municipiului Alba Iulia, dl Gabriel Pleșa, președintele Consiliului Județean, dl Ion Dumitrel, și prefectul Județului Alba, dl Nicolae Albu. Au fost prezenți voluntari ai Crucii Roșii, profesori și elevi, precum și mulți locuitori ai municipiului”, transmite pe Facebook Familia Regală a României. 

FOTO

Sute de persoane au aşteptat sâmbătă în Gara Alba Iulia sosirea trenului regal cu care au călătorit, până în oraşul în care în urmă cu 100 de ani a avut loc încoronarea Regelui Ferdinand şi Reginei Maria, Custodele Coroanei Române, Majestatea Sa Margareta, principele Radu şi principesa Sofia.

Membrii Familiei regale au efectuat o călătorie simbolică de la Cluj-Napoca la Alba Iulia cu ocazia aniversării Centenarului Încoronării.

Pe lângă un numeros public, mulţi dintre oameni fiind îmbrăcaţi în costume populare şi purtând steaguri tricolore, au fost prezenţi reprezentanţi ai administraţiei judeţene şi locale - preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel, prefectul Nicolae Albu, primarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleşa, dar şi deputatul USR Dan Barna.

Membrii Familiei regale au fost întâmpinaţi cu pâine şi sare, la fel cum s-a întâmplat şi în gările Aiud şi Teiuş, unde trenul a staţionat vineri timp de 10 minute.

Ulterior, suita regală s-a deplasat la Catedrala Reîntregirii, unde a asistat la slujba de Te Deum oficiată de Patriarhul Daniel.

În 15 octombrie 1922, Regele Ferdinand şi Regina Maria au sosit la Alba Iulia cu trenul, în dimineaţa aceleiaşi zile, la fel ca alte garnituri care aduceau invitaţii, membri ai caselor regale, ai guvernului, peste 400 de parlamentari, membri ai misiunilor diplomatice şi presă străină. Familia regală a fost întâmpinată cu pâine şi sare, după care întregul alai, cu regele şi regina într-o caleaşcă închisă, trasă de patru cai, s-a pus în mişcare spre catedrala ortodoxă.

Timp de patru zile, de joi până duminică, la Alba Iulia au loc o serie de evenimente dedicate Centenarului Încoronării.

Evenimentul care a avut loc la 15 octombrie 1922 la Alba Iulia, supranumit "Întabularea Transilvaniei pe România", a consfinţit actul istoric de la 1 Decembrie 1918.

Zeci de mii de persoane, printre care reprezentanţi ai corpului diplomatic, trimişi speciali din mai multe ţări şi jurnalişti străini, au participat în urmă cu 99 de ani, la 15 octombrie 1922, la Alba Iulia, la încoronarea ca suverani ai României Mari a Regelui Ferdinand şi Reginei Maria, ceremonie concepută ca un spectacol de neuitat, scrie Agerpres.

Citește și - Statuia Reginei Maria, dezvelită sâmbătă la Alba Iulia 

O statuie a Reginei Maria, de mari dimensiuni, realizată la iniţiativa unor persoane private, a fost dezvelită sâmbătă la Alba Iulia, în proximitatea Sălii Unirii.

La eveniment au participat Custodele Coroanei Române, Margareta, principele Radu şi principesa Sofia, patriarhul Daniel, înalţi ierarhi ortodocşi, fiind prezente şi câteva sute de persoane.

Monumentala statuie a fost dezvelită de către Custodele Coroanei Române, Majestatea Sa Margareta, şi preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel, moment urmat de intonarea Imnului Regal de către Corala "Armonia".

"Această statuie s-a realizat prin grija unor oameni de suflet", a spus directorul general al Muzeului Naţional al Unirii Alba Iulia, Gabriel Rustoiu, conform Agerpres.

Realizată de sculptorul Mircea Rusu, statuia a fost realizată la comanda mai multor persoane private, printre care fostul procuror general Augustin Lazăr şi Mohammad Murad. Potrivit plăcii postate pe soclul statuii, printre cei care au avut rolul de mecena în acest caz se mai numără Matei Miko, Daniel Metz, Ioan Popa, dar şi familiile Alexandru Nicolici şi Dan Nicolici, Alexandra Lazăr, Septimius Cosmin Suciu, Iuliu Chiorean, Alexandru Rotaru, Călin Iacob Tătaru, Ion Bercu şi Victor Florean.

Preşedintele Asociaţiei "Om pentru om", Alexandru Nicolici, a spus că "cea mai importantă femeie din istoria României" este astăzi "dăruită de un grup de patrioţi adevăraţi". "Numele lor nu contează. În istorie rămâne Regina Maria, care este a noastră, a tuturor, iar cei care am făcut această donaţie suntem patrioţi pentru totdeauna", a afirmat Alexandru Nicolici.

Statuia a fost amplasată deocamdată lângă Sala Unirii, însă ea va fi mai apoi mutată într-un alt loc din incinta fortificaţiei Vauban.

Dezvelirea statuii a avut loc în cadrul manifestărilor dedicate împlinirii a 100 de ani de la Încoronarea la Alba Iulia ca suverani ai României Mari a Regelui Ferdinand şi Reginei Maria.

În faţa Catedralei Reîntregirii din Alba Iulia, unde a avut loc Încoronarea, au fost amplasate din 2008 busturile regelui şi reginei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel