Data publicării:

Centenar. Mihai Chirica: Parcului prieteniei româno-americane, inaugurat la Iaşi

Autor: Mircea F. Cristian | Categorie: Stiri
WhatsApp
Parcului prieteniei româno-americane va fi inaugurat la Iaşi
Parcului prieteniei româno-americane va fi inaugurat la Iaşi

Mihai Chirica, primarul Iaşului, a anunțat că la începutul lunii noiembrie, în zona centrală a municipiului, va fi inaugurat un parc al prieteniei româno-americane. Acțiunea este inclusă în manifestările organizate de municipalitate cu prilejul Centenarului.

În cadrul demersurilor de celebrare a Centenarului și, totodată, a sosirii Misiunii Americane la Iași, dar și pentru a omagia rolul pe care președintele SUA Woodrow Wilson l-a avut în încheierea Primului Război Mondial și în configurarea păcii postbelice, pe 3 noiembrie, în scuarul special amenajat din arealul Târgu Cucu — Biserica Bărboi va avea loc inaugurarea Parcului prieteniei româno-americane "Woodrow Wilson" și a aleii "Lt.col. Henry Watkins Anderson".

"Unul dintre momentele importante pentru istoria orașului Iași și a României din perioada Primului Război Mondial l-a constituit sosirea Misiunii Americane, condusă de lt.col. Henry Watkins Anderson, în Iași, pe data de 3 septembrie 1917. De altfel, participarea României, a cărei capitală s-a aflat la Iași în perioada decembrie 1916 — noiembrie 1918, la Primul Război Mondial a fost elogiată de președintele SUA, Woodrow Wilson, într-un mesaj adresat Regelui Ferdinand I", a declarat, într-o conferinţă de presă de joi, primarul Mihai Chirica, citat de Agerpres.

În opinia sa, rolul umanitar și moral al Misiunii Crucii Roșii Americane în perioada septembrie 1917 — martie 1918 a fost excepțional, contribuind în mare măsură alături de personalul medical român, francez, britanic, rusesc și italian la depășirea situației dramatice și îmbunătățirea stării de sănătate a populației și armatei române pe teritoriul rămas neocupat de Puterile Centrale. Sute de mii de civili și militari români au beneficiat astfel de generosul ajutor umanitar oferit de Crucea Roșie Americană în timpul Primului Război Mondial, dar și ulterior.

[citeste si]

Începând cu luna decembrie 2016 este marcată împlinirea a 100 de ani de când Iașul a fost capitală de război (1916-1918), motiv pentru care la nivelul Primăriei Iașului a fost instituit Programul Centenar. Scopul este, susțin reprezentanții municipalității, de a evidenția rolul pe care Iașul l-a avut acum un secol, atât din perspectiva efortului de a menține stabilitatea instituțională a statului român, cât și din aceea a actelor premergătoare Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel