Cele mai bune alimente pentru creier. Recomandările medicilor
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Există câteva alimente benefice pentru funcționarea creierului uman. Iată despre ce este vorba...

Experţii susţin că principala cauză a accidentelor vasculare cerebrale sunt vasele fragile ale creierului. Uzura lor naturală este favorizată de produsele bogate în colesterol, sare, grăsimi trans şi alţi compuşi nocivi, scrie Rador, citând dariknews.bg . Potrivit medicilor, este posibilă îmbunăţirea stării vaselor de sânge şi reducerea riscului de accident vascular cerebral.

Următoarele produse pot ajuta în acest sens:

Nuci -  normalizează echilibrul de sare al plasmei, conţin vitamina K şi alte vitamine.

Fructe uscate (caise, curmale, prune uscate) - sunt bogate în vitamina A, utilă pentru epiteliul pereţilor vaselor de sânge, iar prunele şi curmalele conţin vitamina P.

Lămâi - ajută la reducerea nivelului de colesterol "rău" din sânge, curăţând vasele.

Sfecla roşie - scade nivelul colesterolului "rău" şi purifică sângele.

Mierea - ajută la restabilirea compoziţiei biochimice a sângelui, elimină toxinele din plasmă, scade nivelul de colesterol "rău".

Ceaiul verde - are efect benefic asupra tonusului vaselor cerebrale, îmbunătăţind fluxul sanguin.

Ciocolata neagră - conţine flavanol, care îmbunătăţeşte circulaţia sângelui în creier.

Cea mai bună carne pentru creier

"Avem alimente foarte, foarte sănătoase românești. Trebuie să mâncăm mâncare cât mai româneascâ, mai curată, cât mai de aici. (...) Nucile fac bine creierului. Pe locul doi, afinele, toate fructele de pădure, toate legumele. (...) Apă multă, multă apă cât mai alcalină, carnea de pește slab, dar şi carnea slabă de curcan. Toate aceste alimente ne păstrează creierul sănătos”, a spus, la Antena 3, Vlad Ciurea.

Lista alimentelor toxice pentru creier

Cel mai toxic aliment indicat de către celebrul neurochirurg Vlad Ciurea este zahărul. ”Este toxic. Am folosit ani de zile zahăr și, treptat, l-am eliminat, există miere, green sugar, stevie, o grămadă de alternative. Folosesc fructe, miere, din astea-mi iau zahărul. Toate glucidele în formă excesivă nu fac bine celulei nervoase, nu-i aduc elementul nici de metabolism, nici acele substanțe care ajută transmisia între două celule, neurotransmițători” a spus medicul, la Antena 3. De asemenea, despre sare, prof. Vlad Ciurea spune ”la fel, dăunează”.

Întrebat ce ar mai fi rău pentru creier, neurochirurgul spune că ”sunt multe”, începând lista cu ”aerul poluat, trece prin plămâni, se duce exact în creier”. El a continuat lista cu ”alimentele grase”: ”Grăsimea nu face bine, știm cu toții. Sunt acele alimente, extraordinar de bune, făcute de români cu ocazia sărbătorilor. Creierul nu apreciază deloc. Foarte puțină grăsime apreciază creierul. Deci toate tocăturile - vorbesc de creier, nu de burtică, care e foarte fericită-, toți cârnații grași, toate sarmalele sunt mâncare grea, tot sângele se duce în abdomen, unde începe o digestie grea. (...) De aceea și apar accidentele vasculare, pentru că scoți sângele din creier, nu-i bagi nici măcar apă, nu-i dai apă, atunci, el, săracul, s-a deshidratat”. 

-  Image by Freepik

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel