Cele 10 țări care produc cea mai mare poluare cu plastic din lume. Cine este cap de listă
Cercetătorii de la Universitatea din Leeds, cu ajutorul inteligenței artificiale, au identificat cele 10 țări responsabile pentru cea mai mare cantitate de poluare cu plastic.
Deși sortarea plasticului pentru reciclare poate fi frustrantă, oamenii de știință avertizează că lipsa colectării deșeurilor ar putea fi mortală pentru milioane de oameni din întreaga lume.
Cercetătorii de la Universitatea din Leeds au utilizat modele bazate pe inteligența artificială pentru a identifica cele 10 țări responsabile pentru cea mai mare cantitate de poluare cu plastic.
În ansamblu, aceștia estimează că 52 de milioane de tone de deșeuri plastice necolectate au ajuns în mediul înconjurător în anul 2020, creând un risc serios pentru sănătatea celor expuși.
India a ocupat primul loc în clasament ca cel mai mare producător de poluare cu plastic, generând 9,3 milioane de tone de deșeuri într-un singur an, urmată de Nigeria și Indonezia.
"Aceasta este o problemă globală urgentă de sănătate umană"
Autorul principal, Dr. Costas Velis, spune: „Aceasta este o problemă globală urgentă de sănătate umană — o criză în desfășurare: oamenii ale căror deșeuri nu sunt colectate nu au altă opțiune decât să le arunce sau să le ardă.”
Pe baza datelor colectate din 500 de orașe din 127 de țări, cercetătorii au folosit inteligența artificială pentru a prezice cât de mult deșeu este produs anual și ce se întâmplă cu acesta.
În fiecare an, cercetătorii estimează că se produc peste 400 de milioane de tone de plastic, dintre care 52 de milioane de tone sunt fie arse, fie aruncate în spații deschise.
Pentru a pune lucrurile în context, această cantitate de deșeuri ar putea acoperi întreaga zonă a Londrei cu un strat de un metru grosime de gunoi.
Deși studiile anterioare prevedeau că Republica Populară Chineză este cel mai mare contributor la poluarea cu plastic, acest studiu arată că, de fapt, India ocupă primul loc.
Datorită populației sale masive de 1,4 miliarde de oameni și a sistemului slab de colectare a deșeurilor, India a produs aproximativ o cincime din plasticul necolectat al lumii în 2020.
Problema deșeurilor de plastic în India este atât de mare încât a produs mai multe deșeuri decât Nigeria și Indonezia, cei de pe locurile doi și trei, la un loc.
Deși China a fost anterior cel mai mare poluator cu plastic din lume, studiul a arătat că aceasta a coborât pe locul patru
Al doilea cel mai mare poluator cu plastic, Nigeria, a produs 3,5 milioane de tone de deșeuri, urmată îndeaproape de Indonezia, care s-a clasat pe locul al treilea, cu 3,4 milioane de tone.
Deși China a fost anterior cel mai mare poluator cu plastic din lume, studiul a arătat că aceasta a coborât pe locul patru, cu 2,8 milioane de tone, datorită îmbunătățirii serviciilor de colectare și procesare.
Studiul a mai constatat că, deși Europa și America au o cerere ridicată pentru produse din plastic, aceste țări tind să producă mai puține deșeuri datorită serviciilor mai eficiente de procesare.
Regatul Unit s-a clasat pe locul 135 în ceea ce privește producția de deșeuri din plastic, generând doar 4.000 de tone pe an, provenind în principal din aruncarea necontrolată a gunoaielor.
Între timp, SUA s-au situat pe locul 90, cu 47.649 de tone pe an – de peste 10 ori mai mult decât cantitatea produsă în Marea Britanie.
Unele dintre cele mai mari zone de îngrijorare se află în Africa subsahariană, cum ar fi Republica Democratică Congo, care a fost al zecelea cel mai mare producător, cu un milion de tone.
Deși țările din această regiune produc în general mai puțin plastic, modelul a arătat că acestea generează cantități extrem de mari de plastic per capita.
În medie, țările din Africa subsahariană au produs 12 kg de poluare cu plastic per persoană în 2020 – echivalentul a aproximativ 400 de sticle de plastic pe an.
În comparație, Regatul Unit produce doar aproximativ trei sticle de plastic echivalent de poluare per persoană în fiecare an.
Ceea ce face ca această situație să fie deosebit de îngrijorătoare este faptul că mari cantități de deșeuri de plastic necolectate ajung în cele din urmă să fie incinerate.
Topul celor 10
India: 9.275.777 tone/an
Nigeria: 3.532.479 tone/an
Indonezia: 3.352.229 tone/an
China: 2.808.179 tone/an
Pakistan: 2.567.461 tone/an
Bangladesh: 1.748.215 tone/an
Rusia: 1.702.453 tone/an
Brazilia: 1.444.824 tone/an
Thailanda: 995.718 tone/an
Republica Democratică Congo: 963.328 tone/an, conform Daily Mail.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News