Data publicării:

Cel mai popular oraș din Europa Centrală pentru sejururi de scurtă durată interzice închirierea apartamentelor pe termen scurt

Autor: Roxana Neagu
WhatsApp

Adio, turism? Decizie total neașteptată în cea mai vizitată capitală din Europa, în regim de city-break. 

Guvernul Ungariei ia în considerare un plan de a impune un moratoriu asupra noilor licențe Airbnb la Budapesta și de a majora taxele pe chiriile pe termen scurt de apartamente din capitală, a declarat luni ministrul Economiei.

Marton Nagy, ministrul pentru Economia Națională a Ungariei, a anunțat planurile la aproximativ o lună după ce locuitorii din al șaselea district al Budapestei au votat pentru interzicerea închirierii pe termen scurt din 2026, prima astfel de interdicție într-una dintre cele mai populare destinații turistice din Europa. Unii rezidenți din hotspot-urile turistice europene dau vina pe închirieri pe termen scurt pentru creșterea prețurilor caselor.

În Europa Centrală, Budapesta a fost cel mai popular oraș pentru sejururi de scurtă durată în 2023, cu 6,7 milioane de nopți, potrivit Eurostat, înaintea Viena, Praga, Varșovia, Cracovia și altele.

Cifrele Eurostat arată că aproape 719 de milioane de nopți petrecute în Uniunea Europeană au fost rezervate prin intermediul platformelor online Airbnb, Booking, Expedia Group și Tripadvisor anul trecut, Parisul fiind liderul capitalelor UE cu peste 19 milioane de nopți de oaspeți.

„Ne gândim la un posibil moratoriu și la o majorare a taxelor la Budapesta”, a spus Nagy la o conferință de presă, adăugând că guvernul nu a luat încă o decizie.

„Piața Airbnb se va schimba și este sigur că nu poate crește în continuare”, a spus el, numind problema o problemă de politică locativă, conform Reuters. 

Nagy a mai spus că guvernul negociază noile reguli propuse cu organizațiile comerciale din industria turismului și că modificările nu vor afecta proprietățile de închiriere pe termen scurt din afara capitalei.

În al șaselea district al Budapestei, 54% dintre alegători au susținut interzicerea chiriilor pe termen scurt, cu o prezență de 20,52% la jumătatea lunii septembrie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel