Cel mai mare pericol cu inteligența artificială. Sociolog, întrebare fundamentală
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Alfred Bulai a spus care este cel mai mare risc legat de dezvoltarea inteligenței artificiale.

În cadrul emisiunii „Nod în papură“, la DC News, sociologul Alfred Bulai și jurnalistul Val Vâlcu au discutat despre dezvoltarea tehnologiei și riscurile pe care acest lucru le presupune în viitor:

„Poți să-mi spui că ChatGPT, Bing sau Bard dau erori, că sunt la mintea unui copil, că fac niște conversații și atât, dar problema e că învață. Peste 1 an vor fi de 10 ori mai deștepți, peste doi ani vor termina liceul, peste trei ani vor fi premianți Nobel (...).

În 1980 am primit cadou un ceas digital. Era făcut de japonezi sau coreeni, dar asamblat în România. Acest lucru aducea niște costuri suplimentare, dar propaganda spunea că face ceasuri cu cristale lichide. Cristalele alea erau cât un deget și aveau un scris gros de tot. Acum sunt ceasuri cu 16 milioane de culori, 16 milioane de puncte, etc. O vezi pe Mona Lisa pe ceasul de la mână fără probleme. Așa va fi și cu inteligența artificială. Sunt 40 de ani de la intrarea pe piața românească a ceasurilor cu cristale lichide și iată smartphone-urile. 

Munca nu va mai fi necesară. Cum mai împarți resursele? Acum ai proprietarii, unde capitalul își ia partea lui, iar în rest în funcție de cât ai lucrat, cât te-ai străduit, etc“, a spus Val Vâlcu.

„Cred că prima premisă pe care trebuie să o avem este dacă va mai fi democrație. Dacă noi renunțăm la democrație, adică democrația asta cu sorginte de filosofie creștină europeană, nu vom mai avea nevoie de sociologi, că nu ne mai interesăm ce gândesc oamenii. De jurnaliști în niciun caz.

Într-o lume nedemocratică nu avem nevoie de jurnaliști pentru că nu au ce face, iar informația trebuie să fie aia pe care o primim. Oricum, caracterul investigativ al presei a scăzut în mod dramatic (...).

Întrebarea mea este dacă mai e sau nu democrație, pentru că dacă nu mai e, o mare parte din discipline își vor pierde utilitatea“, a spus Alfred Bulai.

CITEȘTE ȘI     -    EXCLUSIV  Marea țeapă cu legumele și fructele vândute la poartă, din grădină! Alfred Bulai: Se fac escrocherii, nu cultivă nimic

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel