Cel mai mare mozaic roman descoperit în Londra, un loc de relaxare pentru protipendada perioadei
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Sursă foto: Twitter (@StefSimanowitz)
Sursă foto: Twitter (@StefSimanowitz)
Unul dintre cele mai mari mozaice romane descoperite în Londra făcea parte dintr-un amplasament de relaxare destinat celor din înalta societate a vremii. 

Cel mai mare mozaic roman găsită în Londra timp de mai bine de jumătate de secol a fost descoperit într-o locație despre care se crede că a fost un complex în care oficialii de rang înalt se relaxau în timp ce li se serveau mâncare și băutură, scrie The Guardian

Datând de la sfârșitul secolului al doilea până sau începutul secolului al treilea, florile și modelele geometrice ale mozaicului au fost o descoperire palpitantă, a spus Antonietta Lerz, de la Muzeul de Arheologie din Londra (Mola).

Mozaicul are opt metri lungime

A fost descoperit în urmă cu aproximativ o lună pe un șantier de lângă Podul Londrei. Mozaicul, care are opt metri lungime, va fi ridicat mai târziu în acest an pentru lucrări de pregătire și conservare, pentru a fi expus publicului în viitor. 

Porțiunea principală prezintă flori mari, colorate, înconjurate de benzi care încorporează un design cu frânghii răsucite, amplasate pe o podea roșie. Există, de asemenea, elemente geometrice și flori de lotus în mozaicul principal și pe un panou mai mic din apropiere.

David Neal, un expert în mozaic roman, a atribuit designul panoului mai mare unei echipe de mozaiști cunoscută sub numele de grupul Acanthus, care a dezvoltat un stil unic. Panoul mai mic este o paralelă apropiată cu cel descoperit în Trier, Germania, sugerând că artizanii londonezi ar fi călătorit în străinătate.

Un cimitir roman cu o vechime de 2.000 de ani, descoperit în Fâșia Gaza

Fâşia Gaza, important centru comercial pe parcursul mai multor civilizaţii, încă de pe vremea egiptenilor şi a filistenilor evocaţi în Biblie, continuând cu perioada Imperiului Roman şi a cruciadelor, este un teritoriu bogat în antichităţi.

Ruinele descoperite în acest teritoriu includ urmele unui asediu condus de Alexandru cel Mare, precum şi ale unei invazii mongole. Până acum, în noul sit arheologic au fost localizate 20 de morminte romane, iar echipa de cercetători preconizează să dezgroape 80 în total în perimetrul de 50 de metri pătraţi al cimitirului. Doar două dintre morminte au fost deschise, unul conţinând oseminte, iar celălalt vase din argilă.

Având în vedere forma şi decoraţiunile relativ bogate, mormintele au aparţinut probabil unor persoane cu rang înalt din Imperiul Roman în timpul primului secol din era noastră, a spus Jamal Abu Rida, director-general al Ministerului Turismului şi Antichităţilor din Gaza. Citește mai multe AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel