Data publicării:

Cei mici învață și atunci când nu sunt atenți, arată un studiu

Autor: Liana Ganea | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Credeai că, atunci când se foieşte, cel mic nu este atent? Află că orice copil, deşi lasă impresia că nu se concentrează pe ce îi spune părintele sau educatorul, reţine lucruri noi chiar şi atunci când pare distras. Asta arată un studiu care a ţinut sub observaţie mai mulţi copii de vârste diferite.

Copiii învață chiar și atunci când nu sunt atenți - este concluzia la care au ajuns oamenii de ştiinţă care studiază îndeaproape comportamentele celor mici în diferite medii de învăţare. Aparenta incapacitate a acestora de a acorda atenție celor auzite în jur le permite să-i depășească pe adulți atunci când vine vorba de memorarea informațiilor pe care au fost instruiți să le ignore.

Așa cum era de așteptat, adulții sunt stăpâni pe concentrarea atenției asupra unei sarcini atribuite, însă nu dau atenție informațiilor pe care li se spune să le ignore. Şi chiar le ignoră, inconştient!

S-a demonstrat că preşcolarii, îndeosebi, reţin și informațiile secundare pe care sunt instruiți să le ignore atunci când li se dă aceeași sarcină. Ce se întâmplă, de fapt, în creierul lor? Informațiile sunt reluate, chiar şi la un interval de timp distanţă de la prima auzire, iar mai apoi codificate ca şi cum ar fi fost informaţii primite cu o secundă în urmă. Acest "delay" (întârziere) în procesarea informaţiei nu înseamnă un lucru rău ci, dimpotrivă, noile informaţii pot fi mai bine absorbite şi stocate în memorie pe termen lung, chiar pe viaţă.

Copiii învață diferit, după "legi" proprii

„Ceea ce am descoperit este că în creierul copiilor se pot stoca informații într-un mod imposibil pentru creierul adulților”, spune Yaelan Jung, care a lucrat la studiu ca absolventă a Universității din Toronto (Canada) și din poziția actuală de cercetătoare postdoctorală la Universitatea Emory (SUA).

„Deși nu este o idee străină aceea că cei mici au abilități de atenție mai slabe decât adulții, nu știam cum ar putea această atenție slabă să aibă un impact asupra modului în care creierul lor primește și păstrează alte informații. Studiul nostru umple acest gol de cunoștințe și arată că atenția deficitară a copiilor îi face să rețină mai multe informații decât adulții”, spune ea.

Studiul revelator a fost publicat în The Journal of Neuroscience.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel