Cei mai buni jucători din istoria NBA
Data publicării:
Autor: Editor Team
WhatsApp
NBA a fost mereu un fenomen aparte în baschetul mondial. Cea mai bună ligă de baschet din lume a adunat de-a lungul timpului pe parchet cele mai mari superstaruri mondiale. 

Astfel s-au născut rivalități care au durat decade și mulți fani se contrazic și acum în privința celor mai buni jucători din lume. Iți prezint în continuare un top al celor mai buni baschetbaliști din istoria NBA.

1. Michael Jordan

Există o dispută aprinsă în rândul fanilor în acest moment în legătura cu desemnarea de cel mai bun jucător din istoria NBA, GOAT-ul. Unii spun că ar fi Michael Jordan, în timp ce alții îl văd pe LeBron James.

Mulți specialiști afirmă că Jordan este de departe cel mai bun jucător al tuturor timpurilor. Michael a impus niște standarde foarte înalte pentru perioada respectivă și care au devenit obligatorii pentru pretendenții la acest titlu de după el.

De-a lungul carierei, vedeta celor de la Chicago Bulls a avut o medie incredibilă de 30.1 puncte pe meci, 6.2 recuperări, 5.3 assist-uri și 2.3 deposedări, în timp ce a menținut un procentaj de aruncări de 49.7% din acțiuni într-o perioadă cumulată de 15 sezoane.

Michael Jordan și-a condus echipa spre victorie în 6 sezoane, a primit 5 trofee MVP, are 6 titluri de MVP al finalelor NBA și a obținut cam tot ce se putea obține în 15 ani de activitate, un record greu de egalat de alții.

Unii ar spune și că a fost ajutat de o echipă fantastică a celor de la Bulls. Cu toate acestea, Jordan a făcut excelent și faza defensivă, astfel încât rămâne numărul 1 în topul NBA, competiție pe care dacă alegi să pariezi pe internet beneficiezi chiar și de promoții fără depunere.

2. LeBron James

LeBron James a doborât de curând un record neatins de pe vremea lui Kareem Abdul-Jabbar. A ajuns la borna de 38.388 de puncte înscrise în NBA, un record care data de ceva vreme.

Superstarul celor de la Los Angeles Lakers este al doilea cel mai bun jucător al tuturor timpurilor, fiind încă în activitate.

Statisticile lui de până în acest moment sunt de 27.2 puncte pe meci, 7.5 recuperări, 7.3 assist-uri, iar în 20 de ani de activitate are un procentaj la aruncări de 50.5% (neincluzând aici aruncările libere).

Niciun jucător nu a dominat atât de consistent jocul sezoane la rând cum o face LeBron. Acesta a câștigat 4 titluri de campion NBA cu Lakers, are 4 titluri de MVP și tot atâtea trofee de MVP al finalelor.

LeBron James mai are încă multe de spus în NBA și poate că într-o zi îl va detrona pe Jordan.

3. Kareem Abdul-Jabbar

Tot de la Los Angeles Lakers vine și al treilea cel mai mare jucător de baschet al tuturor timpurilor.

Abdul-Jabbar a deținut până de curând titlul pentru cele mai multe puncte înscrise, fiind detronat de LeBron James.

Cu toate acestea, este pe locul 3 în clasamentul NBA al tuturor timpurilor pentru numărul de blocaje și de recuperări. Niciun jucător centru nu a avut atât de mult succes până acum în NBA ca Abdul-Jabbar.

Kareem a menținut o medie de 24.6 puncte pe meci, 11.2 recuperări și 2 blocaje per partidă. În cei 20 de ani de activitate a luat 6 titluri de campion, tot atâtea titluri de MVP și a mai fost desemnat MVP-ul finalelor în două rânduri.

Kareem Abdul-Jabbar nu doar că este unul dintre cei mai mari jucători de baschet din istorie, dar este indiscutabil cel mai bun centru din istoria acestui sport.

4. Bill Russell

Vedeta celor de la Boston Celtics, Bill Russell, a stabilit recorduri greu de doborât în NBA.

Amprenta pe care a pus-o asupra jocului echipei a făcut ca Boston să câștige 11 titluri în NBA. Această bornă va fi greu de doborât de orice alt jucător o lungă perioadă de timp de acum încolo.

Russell a avut o rivalitate cu Chamberlain de-a lungul întregii cariere și a reușit să se retragă din baschet cu statistici impresionante: 15.1 puncte pe meci, 22.5 recuperări, 4.3 assist-uri și 44% procentaj de reușită la aruncările din acțiune.

După decesul lui în 2022, a fost retras numărul 6 de pe tricoul celor de la Boston Celtics și de la orice altă echipă în semn de omagiu. Este unica onoare de acest fel pe care NBA a adoptat-o până în prezent.

5. Magic Johnson

Lakers a fost o fabrică de superstaruri, iar dacă mai e nevoie de vreo dovadă în acest sens, un alt jucător uriaș și aflat în topul celor mai buni din toate timpurile este Magic Johnson.

Statisticile vorbesc de la sine și în cazul conducătorului de joc al lui Lakers. Johnson a avut o medie de 19.5 puncte per meci, 7.2 recuperări și 11.2 assist-uri în cei 13 ani de carieră.

Timp de 8 sezoane la rând, Magic Johnson a menținut o medie de cel puțin 11 assist-uri pe meci, o cotă uriașă și greu de atins astăzi.

Johnson a câștigat împreună cu Lakers 5 campionate, a primit 3 titluri de MVP, precum și 3 MVP-uri în finalele NBA.

Rivalitatea dintre Boston și Lakers din anii 1980 din timpul Golden Era a NBA a atins cote incredibile și grație performanțelor lui Magic Johnson.

6. Kobe Bryant

În cele 19 sezoane în care a activat pentru Lakers, Kobe Bryant a reușit să își ducă echipa de 17 ori în finalele sezonului din NBA.

A înscris în total 5.460 de puncte în cele 220 de play-off-uri disputate. De-a lungul întregii sale cariere fructuoase a reușit să mențină o medie foarte bună a punctelor marcate per meci, 25.6 reușite.

În sezonul 2009, Kobe Bryant a fost top scorerul din NBA din finalele sezonului, marcând în play-off nu mai puțin de 695 de puncte, un record uriaș. În plus, pe 4 mai 2006, Bryant a marcat 50 de puncte într-un singur meci.

7. Shaquille O’Neal

Unul dintre cei mai buni jucători ai tuturor timpurilor este Shaquille O’Neal. La 2.16 metri și 147 de kilograme, acesta avea o condiție fizică de invidiat.

Orlando Magic l-au luat pe Shaq în 1992 și s-a dovedit mai apoi că a dat lovitura cu semnarea acestui jucător.

Deja încă din juniorat Shaq înscria în medie 23.4 puncte și avea și 14 recuperări pe meci. În 1993 a fost desemnat debutantul sezonului.

Vârful carierei sale a fost când a jucat la Lakers, în acea echipă formidabilă alături de Kobe Bryant, un alt superstar al baschetului mondial. Lakers au câștigat cu cei doi pe teren 3 titluri consecutive în 2000, 2001 și 2002, iar în toate aceste 3 seozane Shaquille O’Neal a fost declarat MVP.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel