Cei care refuză să răspundă la recensământ riscă amenzi de până la 1000 de lei
Eşecul înregistrat la exerciţiul de recensământ din perioada 7 - 16 mai a tras un semnal de alarmă pentru autorităţi care au precizat că la recensământul adevărat din perioada 20-31 octombrie 2011, se vor acorda amenzi cuprinse între 200 şi 1000 de lei pentru cei care vor refuza să răspundă la chestionare.
Preşedintele Institutului Naţional de Statistică (INS), Vergil Voineagu, a declarat că participarea la recensământ este obligatorie pentru că trebuie ca fiecare să fie trecut în baza de date.
"Declararea datelor de recensământ este obligatorie. Există oligativitatea persoanelor de a declara datele de recensământ, precum există şi posibilitatea de a ne verifica dacă-i păstrăm confidenţialitatea. Este la fel peste tot în Europa", a spus Voineagu, citat de Mediafax.
Potrivit legislaţiei, refuzul furnizării personalului de recensământ a informaţiilor prevăzute în programul de înregiustrare sau furnizarea de date eronate sau incomplete constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 200 la 1.000 de lei. Aceeaşi amendă se aplică şi pentru persoanele care împiedică "în orice mod" efectuarea înregistrărilor şi controlul datelor de către persoanele implicate.
Acesta a mai precizat că rolul datelor este pur statistic, nu vor fi căutaţi acasă pentru diferite probleme. "Rolul datelor este doar statistic, se pastrează confidenţialiltatea datelor individuale care sunt transmise de intervievaţi. Trebuie să explicăm fiecărei persoane că aceste chestionare nu au nicio repercusiune, datele transmise fiind utilizate numai în scop statistic. Se operează într-un regim de confidenţialitate garantată", a adăugat Voineagu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News