Data publicării:

Cehia trebuie să construiască reactoare nucleare chiar dacă încalcă legislaţia UE (premierul Andrej Babis)

Autor: Giorgiana Croitoru | Categorie: Stiri
WhatsApp

Cehia va trebui să construiască noi reactoare nucleare pentru a înlocui capacităţile nucleare învechite şi pe acelea care produc energie din cărbune, chiar dacă se încalcă legislaţia UE, susţine premierul Andrej Babis, transmite Reuters.

Centralele nucleare pe care grupul de utilităţi CEZ, controlat de statul ceh, le are la Dukovany şi Temelin, asigură aproximativ 38% din necesarul de energie electrică al Cehiei. Conform calendarului actual, centrala de la Dukovany ar urma să funcţioneze până în anul 2035.

Guvernul vrea ca CEZ să conducă proiectele nucleare dar compania a cerut garanţii de stat că unităţile vor fi viabile şi vor fi profitabile pentru acţionari.

La nivelul UE, mai mult de o treime din electricitate este generată de reactoarele nucleare iar Babis susţine că energie nucleară ar fi o alternativă cu emisii de carbon mai reduse faţă de cărbune, folosit acum pentru a produce 50% din necesarul de energie.

"Trebuie să mergem înainte cu această iniţiativă chiar dacă se încalcă legislaţia UE. Securitatea energetică este prioritatea noastră şi nu există alternativă", a declarat premierul ceh.

În prezent sunt negociate potenţialele garanţii de stat între CEZ şi Guvernul de la Praga dar orice ajutoare de stat pentru proiecte trebuie aprobate de autorităţile de reglementare ale UE.

Recent, Comisia Europeană a aprobat două proiecte: la Hinkley Point în Marea Britanie şi la Paks, în Ungaria, în pofida protestelor.

Opţiunea preferată de Guvern este ca CEZ să construiască un reactor la actuala centrală nucleară de la Dukovany pentru a înlocui reactoarele care urmează să fie închise după 2035. Apoi ar putea urma un alt doilea reactor, la Temelin.

CEZ a anulat în 2014 licitaţia privind construirea unei noi unităţi la Temelin, după ce fostul Executiv a refuzat să acorde garanţii de stat.

Şase companii şi-au arătat interesul în construirea noii unităţi: KHNP din Coreea de Sud, Rosatom din Rusia, EdF din Franţa, Westinghouse din SUA, CGN din China şi consorţiul Atmea - din care face parte Mitsubishi Heavy Industries din Japonia.

Unii acţionari minoritari de la CEZ sunt îngrijoraţi că un program de construire de noi reactoare ar afecta dividendele plătite de CEZ, dacă grupul va fi obligat să finanţeze acest program din surse proprii. Este posibil ca grupul să fie dat în judecată de unii acţionari.

Grupul CEZ este prezent şi pe piaţa românească încă din anul 2005, odată cu preluarea companiei de distribuţie Electrica Oltenia SA.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel