Cea mai pașnică țară din lume riscă să-și piardă această particularitate
Poate cea mai pașnică țară din lume riscă să-și piardă această particularitate din cauza atacurilor care s-au intensificat în ultimele luni.
Își va pierde Islanda statutul de cea mai pașnică țară din lume? Mai multe împușcături și și oameni înjunghiați au tulburat liniștea obișnuită a națiunii insulare în ultimele luni, unele incidente fiind legate de bande criminale cu legături cu „rețele internaționale”.
Islanda se află pe primul loc în indicele global al păcii de la includerea sa în 2008, iar cei 375.000 de locuitori ai țării au evitat până acum problemele cu spectrul criminalității observate în țări scandinave precum Suedia și Danemarca. Cele mai multe crime din Islanda sunt de fapt fictive, națiunea fiind cunoscută pentru publicarea cărților de thriller criminal atât populare în țară, cât și în străinătate.
„O armă de foc pentru islandezi simbolizează sportul sau vânătoarea. Le este foarte străin să folosească o armă pentru a se proteja sau a o îndrepta spre cineva”, spune sociologul Helgi Gunnlaugsson.
Începe să crească numărul agresiunilor
Doar patru omucideri cu arme au avut loc pe insulă în ultimii 22 de ani. Însă, de mai bine de un an, au avut loc deja patru împușcături, inclusiv unul mortal, potrivit cotidianului francez Courier International.
„Grupurile criminale din Islanda devin din ce în ce mai organizate. Au mai multe legături cu rețelele internaționale decât am văzut până acum, ceea ce poate reprezenta o provocare pentru forța noastră de poliție”, a spus criminalistul Margrét Valdimarsdóttir.
În februarie, două dispute private privind afaceri cu droguri între bărbați condamnați au dus la împușcături în centrul orașului Reykjavík.
Islanda are încă o rată scăzută a criminalității, iar cele 40 de clanuri de migranți care operează în Suedia reprezintă o amenințare de o amploare mult mai mare decât orice problemă cu care se confruntă Islanda. Cu toate acestea, există semne că națiunea se îndreaptă către un viitor mai violent, scrie RMX.
Tinerii cu vârsta de 18 ani din România pot călători gratuit cu trenul în Europa timp de o lună. Înscrierile se fac până pe 21 aprilie
Tinerii de 18-19 ani din România pot să aplice pentru unul din cele 35.000 de permise de călătorie, pentru călătorii gratuite cu trenul în Europa, în statele membre Uniunii Europene și în țările terțe asociate la programul Erasmus+. Înscrierile au început pe 7 aprilie și țin până pe 21 aprilie, se arată într-un anunț pe pagina DiscoverEU.
DiscoverEU este o acțiune a programului Erasmus+. Scopul este să le ofere tinerilor în vârstă de 18 ani o experiență de călătorie care le va întări sentimentul de apartenență la Uniunea Europeană și le va permite să exploreze diversitatea Europei, patrimoniul cultural și istoria acesteia, să-și creeze legături cu persoane de pe întregul continent și, în cele din urmă, să se descopere pe ei înșiși. În aprilie 2022, Comisia Europeană și Agenția Executivă Europeană pentru Educație și Cultură (EACEA) vor selecta cel puțin 35.000 de tineri care îndeplinesc criteriile de eligibilitate. Persoanele interesate se pot înscrie pe Portalul european pentru tineret (citește continuarea AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News