Data publicării:

Cea mai nouă terapie pentru cancer: imunoterapia. Cum au acces pacienții români?

Autor: Steluța Indrei | Categorie: Sanatate
WhatsApp

Imunoterapia reprezintă cea mai nouă terapie pentru cancer, însă din păcate pacienții români au acces gratuit doar la unul dintre medicamentele imuno-oncologice, potrivit specialiștilor prezenți la o dezbatere pe această temă. 

Cancerul de plămâni constituie o problemă de sănătate publică în România. Potrivit Globocan, în România se înregistrează anual 11.000 de cazuri noi de cancer pulmonar, cu o mortalitate extrem de ridicată, peste 10.000 de decese anual. Decesele cauzate de cancerul pulmonar însumează decesele cauzate de cancer de sân, de colon și de prostată împreună”, a semnalat dr. Polixenia Iorga, medic primar oncolog la Spitalul Elias, în cadrul unei mese rotunde pe tema inovației în oncologie. 

În prezent, cele mai mari speranțe pentru pacienții cu cancer vin din domeniul imunoterapiei oncologice. 

„În anul 2015 a fost o explozie cu imuno-oncologia, care nu face altceva decât să dezvăluie tumora sistemului imunitar”, a declarat dr. Polixenia Iorga. „Celulele tumorale sunt capabile de a exprima la suprafața lor proteine, numite antigene, pe care sistemul imunitar începe să le identifice ca fiind proprii organismului și astfel cancerul evoluează către metastaze și deces. Rolul imunoterapiei este de a bloca aceste proteine, iar limfocitul T (n.r. - sistemul imunitar) să vadă celula tumorală și să o atace”, a explicat medicul. 

În prezent sunt 3 medicamente care au aprobare în Europa, din 2016, ca terapie de linia a doua în cancerul pulmonar. Deocamdată, pacienții români au acces doar la un singur medicament - nivolumab - prin programul național de oncologie, a menționat dr. Polixenia Iorga. 

Reprezentanții pacienților solicită autorităților sanitare grăbirea accesului la noile tratamente. „Nici în ziua de astăzi nu au acces la unele tratamente care au fost publicate încă din luna martie. Nu acuzăm pe nimeni, decât cerem, în mod imperativ, să armonizăm cumva aceste decizii la nivel de Ministerul Sănătăţii pentru ca pacientul, într-adevăr, să aibă acces la aceste terapii care îi pot salva viaţa. (...) Un pic trebuie grăbite lucrurile, deoarece această latenţă face victime în continuare”, a arătat Cezar Irimia, președintele FABCR.

Ce este imunoterapia?

Imunoterapia oncologică reprezintă cea mai nouă și promițătoare inovație în lupta împotriva cancerului, la nivel mondial. Spre deosebire de terapiile tradiționale, care țintesc direct tumora, imunoterapia funcționează prin întărirea sistemului imunitar pentru a-l ajuta să combată eficient cancerul. Întrucât imunoterapiile oncologice țintesc sistemul imunitar, acestea au potențialul de a acționa asupra oricărui cancer care depinde de mecanismele sistemului imunitar.

În viitorul apropiat, specialiștii se așteaptă ca imunoterapia oncologică să ocupe un rol principal și de sine stătător în planul de tratament al mai multor forme de cancer, în timp ce chimioterapia, radioterapia și terapiile țintite vor rămâne în plan secundar. 

Datele arată că, în cancerul pulmonar, la 5 ani de la administarea imunoterapiei trăiesc de patru ori mai mulți pacienți decât cei care sunt tratați prin tratamente oncologice clasice. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel