Data publicării:

Ce visează câinii când dorm. Cum recunoști un coșmar și de ce nu trebuie să trezești un câine care visează

Autor: Ioana Dinu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/, @oleksandrakebal
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/, @oleksandrakebal
Cu toții am văzut mișcările adorabile ale lăbuțelor și am auzit ciudatul lătrat al patrupezilor în timp ce dorm, dar chiar visează câinii? Află mai multe în acest articol!

Toți proprietarii de câini au văzut gesturile adorabile ale animalelor lor de companie. Poate ai auzit un lătrat somnoros, i-ai văzut pedalând cu lăbuțele sau poate chiar ai observat un mormăit subtil. Dar visează cu adevărat câinii? Și, dacă pot, atunci ce visează ei?

Câinii visează?

Răspunsul este că nu știm cu siguranță! Să analizăm această chestiune științific, totuși. Știm din propriile noastre experiențe că visăm și că oamenii au vise deoarece cercetările au arătat că impulsurile electrice din creier devin active în timpul somnului.

Cercetătorii au folosit tehnici similare pentru a-i monitoriza pe prietenii noștri canini, pentru a determina dacă acele mișcări adorabile din timpul nopții sunt dovezi ale viselor sau altceva. Utilizând un electroencefalograf pentru a testa activitatea undelor cerebrale în timpul somnului la câini, oamenii de știință au descoperit că avem și mai multe în comun cu prietenii noștri pufoși decât ne-am fi imaginat! Ca rezultat, este foarte probabil ca și câinii să viseze, foarte asemănător cu modul în care o facem noi.

S-ar putea să știi deja că oamenii au diferite etape ale somnului pe parcursul nopții și că este foarte probabil să viseze într-un punct specific al ciclului de somn. Studiile arată că acest lucru pare să fie valabil și pentru câini!

Așa cum se întâmplă și la noi, câinele va intra într-o etapă de somn cunoscută sub numele de „REM”, care înseamnă mișcare rapidă a ochilor. În acest moment, respirația câinelui va începe să sune mai neregulat, iar ochii îi vor începe mișcarea într-un mod mai rapid. Este acea etapă a somnului când este cel mai probabil să viseze.

2. Sursă foto... (caine11_88151700.jpg)

Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/, @master1305

Semne care indică faptul că patrupedul visează

Somnul profund poate sugera că patrupedul visează. Dacă ai observat deja că el se află într-o fază profundă de somn, adică REM, atunci este posibil ca el să viseze. Acest tip de somn nu apare foarte rapid, așa că este mai puțin probabil să aibă loc în timpul unei scurte sieste de după-amiază, decât în timpul unui somn mai lung și mai profund.

Mișcările și sunetele pot indica faptul că patrupedul visează

La fel ca și oamenii, câinii par să reacționeze la imaginile pe care le văd în timpul somnului lor. S-ar putea să auzi un mormăit, un plânset, un gemăt sau un murmur. Ei pot face mișcări cu picioarele, ca și cum ar alerga. Ai putea observa un tremur sau o sforăitură ocazională. Câinii pot chiar să latre în somn - uneori chiar să se trezească ei înșiși!

Ce visează câinii

Acesta este cel mai intrigant aspect dintre toate! Cercetările științifice indică faptul că patrupezii visează la fel ca și noi: dar cum putem afla la ce anume visează?

Din păcate, până în ziua în care vom putea vedea în interiorul creierelor prietenilor canini sau vom afla cum să interpretăm lătratul într-un limbaj uman, nu vom ști cu adevărat! Cu toate acestea, cel mai probabil ei visează într-un mod similar cu oamenii: reluând experiențele lor zilnice și reprezentând activitățile obișnuite. Deci, dacă blănosul latră de obicei la pisici și îl observi că latră în timpul somnului, este posibil să viseze pisica vecinilor!

Ceea ce știm este că patrupezii mici tind să viseze mai des decât cei mari. Dr. Lynn Buzhardt menționează că cercetările profesorului de psihologie Stanley Coren indică faptul că lungimea și frecvența viselor pot fi legate de mărimea câinelui. De exemplu, un Caniche Toy ar putea să viseze la fiecare zece minute, în timp ce un câine de talie mare, precum un Golden Retriever, ar putea visa doar o dată la 90 de minute.

3. Sursă foto... (caine-dormind_89751600.jpg)

Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/, @wirestock

Somnul, instrument de învățare

Se crede că pentru noi, oamenii, somnul ajută creierul să proceseze și să "arhiveze" ceea ce s-a întâmplat și a învățat în timpul zilei. Majoritatea proprietarilor de câini știu că uneori pot întâmpina dificultăți în timpul antrenamentului și renunță pentru ziua respectivă, doar pentru a descoperi că a doua zi câinele lor poate realiza sarcina perfect. Așa că este probabil ca somnul să îndeplinească aceeași funcție și pentru câini.

Câinele visează sau are o criză convulsivă?

Uneori, simptomele crizelor la câini pot părea similare cu cele care indică faptul că patrupedul visează. Dar există modalități de a face distincția.

Crizele la câini sunt răspunsuri motorii anormale care au originea în creier, în timp ce visele câinilor sunt pur și simplu impulsuri electrice normale: ei ar putea să-și reamintească plimbarea pe care au făcut-o în ziua respectivă sau să-și amintească momentul în care au urmărit o veveriță ce se cățăra într-un copac.

Semnele viselor includ micile tremurături ale mușchilor și mișcarea lăbuțelor, și deși acestea pot fi, de asemenea, simptome ale unei crize, ele se manifestă în moduri foarte diferite. Ticăiturile blânde din timpul unui vis vor dura doar pentru scurt timp, în timp ce convulsiile unei crize pot dura mult mai mult, pot fi mai violente și în general se întâmplă în membre care, de asemenea, devin rigide și înțepenite. Un câine care experimentează o criză poate, de asemenea, să saliveze sau să facă spumă la gură.

Dacă un animal a experimentat o criză atunci când își recapătă cunoștința: un câine care visează va părea bine, dacă nu un pic somnoros, în timp ce un câine care a avut o criză va părea dezorientat și, foarte probabil, în suferință.

4. Sursă foto... (caine-dormind3_54698700.jpg)

Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/, @freepic.diller

Cum știi dacă patrupedul are un coșmar

Semnele că patrupedul are un coșmar sunt identice cu semnele care indică faptul că el este anxios, în suferință sau iritat când este treaz.

Dacă își mișcă doar lăbuțele și emite sunete de entuziasm, probabil că are un vis plăcut, cel mai probabil despre cină! Dar dacă plânge, țipă sau mormăie, atunci este posibil să aibă un coșmar în care se simte amenințat sau anxios.

Este în regulă să trezești un câine care visează?

Dacă crezi că are un coșmar, este mai bine să nu-l deranjezi - chiar dacă poate fi tentant să îl trezești și să-l consolezi. Ar putea dura câteva momente până când animalul își dă seama că nu mai doarme, și nu vrei să riști să reacționeze agresiv, ca și cum ar fi încă în vis. Deși poate fi destul de supărător să vezi câinele experimentând un coșmar, încearcă să-ți amintești - este doar un vis! Poți încerca să arunci o gustare delicioasă pentru câini în apropierea nasului - și, eventual, mirosul atrăgător îl va trezi din posibilul coșmar.

Deși nu știm cu adevărat la ce visează câinii noștri, majoritatea proprietarilor care și-au observat câinele dormind sunt destul de siguri că visează la ceva - și este distractiv să-ți imaginezi la ce s-ar putea referi acele vise, potrivit Purina.co.uk

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel