CE va autoriza joi Spania să impună restricţii pe piaţa muncii pentru români
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
capsunarii vor avea interzis in spania
capsunarii vor avea interzis in spania

UE acceptă ca Spania să limiteze accesul românilor pe piaţa muncii, titrează miercuri cotidianul La Razon, care anunţă că CE va autoriza joi Madridul să reimpună obligativitatea permiselor de muncă pentru cetăţenii din România.

Obligativitatea permiselor de muncă fusese ridicată în 2009 de autorităţile spaniole, dar se reinstituie pentru cetăţenii români care vor să vină să muncească în Spania de-acum încolo, informează Realitatea.

Cotidianul conservator susţine că Bruxelles-ul a acceptat explicaţiile guvernului spaniol asupra oportunităţii acestei decizii, care urmăreşte să restaureze "o situaţie normală pe piaţa muncii" din Spania. Comisia Europeană consideră bune argumentele Madridului, iar în documentul prin care aprobă decizia - document văzut de jurnaliştii de la publicaţia La Razon - se spune că "este probabil ca afluxul continuu de muncitori români să fie un factor ce sporeşte presiunea asupra pieţei spaniole a muncii". Prin urmare, CE a acceptat introducerea temporară a unor restricţii în ceea ce priveşte libertatea de mişcare a românilor pe piaţa muncii din Spania..

Comunitatea de români din Spania numără peste 860.000 de persoane, fiind cel mai mare grup de străini din această ţară. După aderarea la UE în 2007, românii au fost atraşi de boom-ul economic spaniol şi şi-au dublat prezenţa în Spania. În prezent însă, economia spaniolă se confruntă cu un şomaj de 21%, în rândul românilor rata şomajului ajungând chiar la 30%. În aceste condiţii, CE recunoaşte că Spania se confruntă cu un dezechilibru major pe piaţa muncii.

Madridul a decis să activeze o clauză din Tratatul de aderare a României la UE, care îi permite să limiteze până în 2014 accesul românilor la piaţa muncii. Pentru aceasta însă, avea nevoie şi de aprobarea Comisiei Europene, căreia trebuie să-i prezinte justificarea acestei măsuri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel