Data actualizării:
Data publicării:

Ce sunt terorile nocturne și de ce le avem

Autor: Doinița Manic | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Ce sunt terorile nocturne și de ce le avem / Foto: Pexels, de Craig Adderley
Ce sunt terorile nocturne și de ce le avem / Foto: Pexels, de Craig Adderley

Află în articol ce sunt terorile nocturne și de ce le avem

Terorile nocturne, sau terorile de somn, sunt termeni obișnuiți pentru episoadele care provoacă frică noaptea, în special la copii. Sunt diferite de coșmaruri. Ele pot fi supărătoare pentru persoana care le are, dar și pentru familia acesteia, scrie Medical News Today.

În timp ce oamenii vorbesc despre „terori nocturne”, aceasta nu este, de fapt, o afecțiune diagnosticabilă, conform ediției a cincea a Manualului de Diagnostic și Statistic.

Conține elemente ale afecțiunilor cunoscute sub denumirea de tulburare de coșmar, tulburare de comportament în somn și tulburare de excitare a somnului prin mișcarea lentă a ochilor. Deși episoadele nocturne pot fi terifiante, terorile nocturne nu sunt, în mod normal, un semn de ceva mai grav. Ele tind să se termine la fel de brusc cum încep.

Ce sunt terorile nocturne?

Terorile nocturne sunt episoade nocturne care provoacă o mare teamă în timpul somnului. Persoana poate să bată din mâini și picioare și să țipe. Terorile nocturne sunt cele mai frecvente la copii, dar și adulții pot suferi de ele. Un atac normal durează de obicei între 30 de secunde și 3 minute, dar pot fi substanțial mai lungi.

Terorile nocturne sunt neplăcute, dar de obicei nu sunt un motiv de îngrijorare medicală. Se estimează că afectează aproximativ 40% dintre copii și un număr mai mic de adulți.

Simptome


Terorile nocturne diferă de coșmaruri. Într-un coșmar, visătorul se poate trezi, dar în timpul terorilor nocturne, de obicei, va rămâne adormit. Această diferență se datorează cel mai probabil fazei de somn în care apar terorile nocturne. Coșmarurile tind să apară spre sfârșitul somnului de noapte. În schimb, terorile nocturne apar în timpul primei treimi a nopții, în timpul somnului mai profund, cunoscut și sub numele de somn cu unde lente.

Semnele unui episod de teroare nocturnă pot include:țipat în somn,  somnambulism, lovirea membrelor, respirație grea, puls accelerat și transpirație abundentă, pupile dilatate și tonus muscular crescut, se trezesc greu, confuzie la trezire, comportament agresiv, în special la adulți, nu-și amintește evenimentul.

Dacă persoana își amintește visul, probabil acesta va fi ceva foarte înfricoșător pentru ea.

Cauze


O serie de factori pot contribui la terorile nocturne. Acestea includ: febră, în special la copii, stres, privarea de somn, lumină sau zgomot
vezica urinara prea plina, dormitul într-un loc necunoscut, factori genetici, migrene, stres fizic sau emoțional, utilizarea sau abuzul de anumite medicamente sau alcool.

În 2014, un studiu pe aproape 7.000 de copii cu vârsta cuprinsă între 8 și 10 ani, cu o urmărire în jurul vârstei de 13 ani, a arătat că cei care au fost hărțuiți au fost de două ori mai predispuși să experimenteze terori nocturne. În plus, terorile nocturne sunt adesea asociate cu alte afecțiuni subiacente, cum ar fi probleme de respirație în timpul somnului, de exemplu, apneea în somn, migrene, leziuni la cap, sindromul picioarelor neliniştite și anumite medicamente.

Un studiu care a evaluat 661 de persoane cu boala Parkinson, cu vârsta cuprinsă între 43 și 89 de ani, a raportat că 3,9% au avut terori nocturne. În plus, 17,2% au avut coșmaruri și 1,8% au experimentat somnambulism.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel