Data publicării:

Ce se întâmplă în creierul tău atunci când te uiți la mâncare (studiu)

Autor: Liana Ganea | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Pxhere
Foto: Pxhere

Mai multe schimbări se petrec în corpul nostru atunci când avem în faţa ochilor platouri cu bunătăţi sau feluri de mâncare care ne plac. Printre reacţii se numără şi secreția de insulină, chiar înainte de primul dumicat.

Până în prezent, nu era clar cum percepția senzorială a unei mese stimulează pancreasul să secrete insulină, dar oamenii de știință au identificat acum o parte importantă care ar putea explica acest lucru.

Potrivit Medical News Today, cercetătorii au descoperit că factorul inflamator interleukina 1 beta (IL1B), implicat în mod obișnuit în răspunsul imunitar împotriva agenților patogeni și a leziunilor tisulare, joacă un rol important în stimularea secreției de insulină din pancreas prin percepția senzorială. „Faptul că acest factor inflamator este responsabil pentru o proporție considerabilă din secreția normală de insulină la persoanele sănătoase este surprinzător, deoarece este, de asemenea, implicat în dezvoltarea diabetului de tip 2″, explică liderul studiului, profesorul Marc Donath, într-un comunicat. Acest proces este cunoscut sub numele de secreție de insulină mediată neural și se bazează pe IL1B pentru a declanșa o cascadă de semnalizare care stimulează pancreasul,explică descoperă.ro

Modificări fiziologice importante

„Mirosul și vederea unei mese stimulează anumite celule imune specifice din creier, cunoscute sub numele de microglia”, spune autorul studiului, dr. Sophia Wiedemann, scrie IFL Science. „Aceste celule secretă pentru scurt timp IL1B, care, la rândul său, afectează sistemul nervos autonom prin intermediul nervului vag.” Acest proces trimite apoi semnale către pancreas pentru a elibera insulină. Răspunsul inflamator de scurtă durată prin percepția senzorială a alimentelor este important pentru a secreta insulină – cu toate acestea, la persoanele cu diabet de tip 2, acest sistem devine hiperactiv. Inflamația cronică deteriorează celulele pancreatice care secretă insulina și poate duce la diabet cu debut la vârsta adultă.

Percepţia senzorială stimulează pancreasul să secrete insulină

S-a demonstrat, aşadar, că prin percepția senzorială a alimentelor se stimulează o producție și o secreție prea mare de IL1B, ceea ce poate provoca o supraactivare a sistemului. Cu toate acestea, în cazul obezității, faza de secreție a insulinei mediată neural devine perturbată de suprastimularea inițială a răspunsului inflamator. Prin urmare, noile descoperiri deschid potențialul de a viza IL1B în mod terapeutic în cazul diabetului cu debut la vârsta adultă și al obezității. „Rezultatele noastre indică faptul că IL1B joacă un rol important în conectarea informațiilor senzoriale, cum ar fi vederea și mirosul unei mese, cu secreția ulterioară de insulină mediată neural – și în reglarea acestei conexiuni”, conchide profesorul Donath.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel