
Biochimiştii de la Universitatea Tasmania din Australia au efectuat un studiu în care au adăugat muştar şi sos Tabasco pe cina consumată de şase bărbaţi tineri şi sănătoşi. Cercetătorii au descoperit că elementele picante ale condimentelor au dus la creşterea temperaturii corpului în primul ciclu de somn şi au crescut durata totală în care aceştia erau treji, cât şi durata de timp dintre faza „complet treaz” şi faza „complet adormit”. Specialiştii avertizează că elementele picante nu sunt singurele pe care trebuie să le evitaţi seara. Un articol publicat în The Journal of the Mind and Body a arătat că persoanele care consumau junk food (în cazul acestui experiment, îngheţată şi batoane de ciocolată) înainte de culcare aveau parte de mai multe de o activitate cerebrală mai intensă, astfel că 7 din 10 participanţi au avut coşmaruri.
Coşmarurile pot fi provocate de numeroase ale situaţii, de la stresul cotidian şi traume până la lucruri banale, cum ar fi un film horror. Cu toate acestea, dacă doriţi să evitaţi ca somnul dumneavoastră să fie marcat de vise neplăcute, aţi putea lua în calcul eliminarea din dietă a micii gustări de dinainte de culcare. Potrivit specialiştilor de la Sleep Disorder Center din cadrul Cleveland Clinic, consumarea oricărui aliment înainte de culcare stimulează metabolismul şi creşterea temperaturii corpului. Această stimulare duce la o activitate mai intensă a creierului în faza REM, astfel că avem parte de mai multe vise. Un studiu de somn efectuat în Canada pe 389 de subiecţi a arătat că 8,5% dintre aceştia considerau mâncarea „vinovată” de apariţia coşmarurilor.
La fel ca toate celelalte vise, şi coşmarurile au loc în faza de somn REM (rapid eye movement). În funcţie de cât de mult dormiţi, corpul dumneavoastră trece prin 4-6 cicluri într-o noapte, iar faza REM devine mai lungă de la un ciclu la altul. Majoritatea coşmarurilor au loc în ultima treime a somnului dintr-o noapte. Pentru majoritatea persoanelor, coşmarurile nu reprezintă o problemă majoră: doar cinci la sută dintre adulţi au o problemă clinică în care coşmarurile sunt prea severe sau prea frecvente. Cu toate acestea, 85% dintre adulţi au parte de coşmaruri: între 8% şi 29% dintre oameni afirmă că au coşmaruri o dată pe lună, iar 2%-6% spun că au coşmaruri o dată pe săptămână.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
Citește articolele cu aceleași etichete:
- Ambulanța a venit pentru Mircea Badea în direct, la Antena 3 CNN! Cât avea tensiunea
- Am putea avea din nou o iarnă adevărată? Meteorologul Oana Păduraru, ultimele informaţii de la ANM despre evoluţia vremii
- Când vin ninsorile, inclusiv în București / Oana Păduraru (ANM) a spus până când ne mai putem bucura de toamnă / video
- Carmen Harra, reacție după ce Oana Zăvoranu a confirmat divorțul de Alex Ashraf: "Acum șapte ani, i-am spus... Nu vreau să se supere, pentru că adevărul doare"
- Alocaţii copii 2024. Când vor fi majorate și câți bani vor primi în plus minorii
- Am buletinul de identitate expirat sau pierdut și nu pot veni în țară să obțin altul. Ce fac?
- Sclipiciul, oficial interzis! De când nu va mai putea fi folosit nici pe unghii și nici în machiaj
- Lucrez în străinătate, dar vreau să îmi cumpăr o locuință acasă: Pot lua un credit ipotecar în România în baza veniturilor din afară?
- Mașina prefectului de Olt, Mario de Mezzo, a ars ca o torță în trafic
- Horoscop 29 septembrie: Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară. Zodia care va lua mai puțini bani la salariu. Negocierile tale eșuează!