Ce se întâmplă dacă beți ceai de rozmarin și la ce trebuie să fiți atenți înainte de a-l consuma
Rozmarinul este o plantă cu multiple beneficii pentru sănătate, iar consumul de ceai sau adăugarea în cafea poate să îmbunătățească memoria și să reducă stresul.
Rozmarinul are o istorie îndelungată de utilizări culinare și aromatice, pe lângă aplicațiile în medicina tradițională pe bază de plante și ayurvedică.
Arbustul de rozmarin (Rosmarinus officinalis) este originar din America de Sud și din regiunea mediteraneană. Face parte din familia de plante Lamiaceae, împreună cu menta, oregano, melisa și busuiocul.
Mulți oameni se bucură de ceaiul de rozmarin pentru gustul, aroma și beneficiile sale pentru sănătate.
Care sunt beneficiile pe care le puteți obține dacă beți ceai/infuzie de rozmarin
Conținut de antioxidanți, antimicrobieni și antiinflamatori
Ceaiul de rozmarin conține compuși care pot avea proprietăți antiinflamatorii și antimicrobiene.
Activitatea antioxidantă și antiinflamatoare a rozmarinului este atribuită în mare parte compușilor săi polifenolici, cum ar fi acidul rosmarinic și acidul carnosic.
Antioxidanții sunt compuși care ajută la protejarea organismului împotriva daunelor oxidative și a inflamațiilor, care pot duce la boli cronice precum cancerul, bolile de inimă și diabetul de tip 2.
Poate ajuta la scăderea glicemiei
Studiile au arătat că acești compuși care se găsesc în ceaiul de rozmarin pot scădea glicemia, sugerând că rozmarinul ar putea avea aplicații potențiale pentru gestionarea glicemiei ridicate în rândul persoanelor cu diabet.
Îmbunătățește starea de dispoziție și memoria
Stresul și anxietatea sunt tot mai prezente în viața noastră, în fond acestea fac parte din normalul nostru, din când în când.
Deși lipsesc studiile privind ceaiul de rozmarin în mod specific, există dovezi care arată că băutul și inhalarea compușilor din ceaiul de rozmarin pot ajuta la creșterea stării de spirit și la îmbunătățirea memoriei.
Poate sprijini sănătatea creierului
Unele studii în eprubetă și pe animale au descoperit că acei compuși din din ceaiul de rozmarin pot proteja sănătatea creierului prin prevenirea morții celulelor cerebrale.
Alte studii sugerează că rozmarinul poate preveni efectele negative ale îmbătrânirii creierului, sugerând chiar un efect protector împotriva bolilor neurodegenerative precum Alzheimer.
Alte potențiale beneficii ale consumului de ceai/infuzie de rozmarin includ cele care vizează sănătatea inimii, digestia sau scăderea în greutate.
La ce trebuie să fiți atenți când consumați ceai de rozmarin
Ca multe alte plante, este posibil ca unele persoane să aibă nevoie de prudență atunci când consumă ceai de rozmarin din cauza potențialelor sale interacțiuni medicamentoase.
Unele dintre medicamentele cu cel mai mare risc de interacțiune negativă cu ceaiul de rozmarin includ:
- anticoagulantele, care sunt utilizate pentru a preveni formarea cheagurilor de sânge prin subțierea sângelui
- inhibitori ECA, care sunt utilizați pentru a trata hipertensiunea arterială
- diureticele, care ajută organismul dumneavoastră să scape de lichidul suplimentar prin creșterea numărului de urinare
- litiu, care este utilizat pentru a trata depresia maniacă și alte tulburări de sănătate mintală, notează Healthline.
Citește și: Mentolul, asociat cu stimularea cognitivă în boala Alzheimer
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News