Ce se întâmplă cu pensiile. Budăi asigură: Decizia finală, în termenul cel mai scurt
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
foto gov.ro
foto gov.ro
Procentul de majorare a pensiilor nu a fost bătut în cuie. 

UDMR ar vrea o creștere a pensiilor din ianuarie 2023, cu inflația, adică, un procent de aproximativ 15 - 16%, pe când în coaliție pare tot mai sigur un procent de 10%. Legea susține varianta UDMR, respectiv indexarea cu inflația, dar bugetul pe anul următor, în contextul crizelor care au lovit lumea, se pare că nu ar putea susține mai mult de un procent de 10%. 

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat luni că pensiile vor fi majorate sigur de la 1 ianuarie, iar impactul bugetar pentru o eventuală majorare a acestora cu 10% ar fi de 11 miliarde de lei.

Întrebat, la Palatul Parlamentului, ce înseamnă pentru bugetul de anul viitor majorarea pensiilor, Marius Budăi a spus: ”Impactul ar fi de 11 miliarde de lei pentru o majorare, aşa cum propus în primă fază, cu cel puţin 10%. Este o sumă sustenabilă, identificată din calculele noastre. Discutăm în coaliţie şi luăm decizia finală în termenul cel mai scurt, dar sigur va fi o majorare de la 1 ianuarie, aşa cum a precizat şi preşedintele PSD Marcel Ciolacu şi premierul Nicolae Ciucă”.

Ministrul a adăugat că atunci când a fost făcută propunerea ca pensiile să crească cu cel puţin 10% a fost identificată şi sursa bugetară.

”Când am făcut această propunere, am identificat şi sursa. Ne-am bazat pe cifre foarte clare, pe cifre care sunt postate pe site-ul Comisiei Naţionale de Prognoză, pe site-ul Institutului Naţional de Statistică, pe execuţia bugetară din cadrul Ministerului de Finanţe”, a menţionat el, conform Agerpres. 

Pensionarii speciali, tot mai bogați: Le-a crescut pensia cu 822 de lei în acest an. ”Pensia medie a bunicilor noștri a crescut cu doar 6 lei”

Pensiile ”speciale” continuă să reprezinte o dispută în Parlament. 

”Privilegiul lor este povara noastră.

În primele 9 luni din 2022, pensionarii speciali au devenit tot mai bogați. Pensia specială medie a crescut cu 822 de lei, iar pensia medie a bunicilor noștri a crescut doar cu 6 lei. Cifrele oficiale ne arată adevărata prioritate a sistemului de pensii publice. Un sistem creat de PSD-PNL în care pensia specială medie crește de 100 de ori mai mult decât pensia medie a românilor obișnuiți.

În campanie, promiteau că desființează pensiile speciale. Acum au voturile să treacă orice lege vor, chiar și să schimbe Constituția. Și totuși nu desființează pensiile speciale. De ce? Pentru că însuși statul este condus de speciali. Acum e mai clar ca niciodată. Gândiți-vă că însuși prim-ministrul României are o pensie specială mai mare decât salariul.

Citește continuarea pe radiodcnews.ro

Premierul Ciucă își asumă să vină cu proiectul de buget în octombrie

”Am discutat şi ne-am asumat să venim cu proiectul de buget în luna octombrie, proiect de buget prin care vom asigura continuitatea programelor de investiţii. De asemenea, vom asigura implementarea programelor din PNRR. Ne vom asigura de asemenea că vom fi în măsură să gestionăm deficitul bugetar şi inflaţia. Concomitent cu identificarea resurselor bugetare pentru mărirea salariilor şi a pensiilor începând cu anul viitor. Totodată, asigurând măsurile necesare pentru protejarea populaţiei vulnerabile”, a spus, în ședința de Guvern, premierul Nicolae Ciucă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel