Data publicării:

Ce se află în spatele isteriei. Neurocercetătorul Dragoș Cîrneci: Nu este doar o chestie din creierul nostru

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
FOTO: Freepik @katemangostar
FOTO: Freepik @katemangostar
Conf. univ. dr. Dragoș Cîrneci a vorbit, la Ultrapsihologie, despre ceea ce se află în spatele isteriei, dar și cum apar emoțiile dinaintea unui examen.

Conf. univ. dr. Dragoș Cîrneci a explicat ce se află în spatele isteriei, despre care psihologul Radu Leca susține că ”este cel mai neplăcut simptom din interiorul unui cuplu care divorțează”, iar când aceasta apare, încep să zboare obiecte, vocea se duce în sus, se pițigăie, tonul este ridicat.

”Aici este o lipsă de control asupra a ce numim popular emoții. Emoția nu este doar o chestie din creierul nostru, ci e legată de mișcare. Ce numim mișcare, că o facem că ne vine să o facem, e tot timpul legată, la pachet, cu ce simțim noi ca emoție. 

Mișcări nu sunt doar mișcările că eu fac cu mâna sau cu piciorul ori cu gura. Mișcare este și faptul că pompează inima sânge, că mi se încordează mușchii, că simt chestii prin stomac. Toate manifestările astea, creierul le construiește ca fiind emoții, în cultura noastră. Acest reglaj al pachetului numit stare - emoție - mișcare, la unii este mai bine controlat, la alții mai necontrolat.

Într-o situație pe care creierul o percepe ca fiind dezechilibru homeostatic, în mod normal suntem programați ca orice fel de dezechilibru să îl reglăm, nu putem să stăm în dezechilibru, dar putem regla  într-o manieră mai calculată, optimă, sau explodată. La unii este explodată. Și se și consumă energie aiurea și cu rezultate minime, dar nu pentru că emoția nu este ținută sub control de partea rațională, dar așa funcționează sistemul de adaptare”, a explicat conf. univ. dr. Dragoș Cîrneci în emisiunea Ultrapsihologie de la DC News TV și DC News.

Cum ne echilibrăm organismul

”Noi ne adaptăm prin două chestii: prin ce am învățat și prin mișcări. Pentru că știm ce să facem, când să facem. Numai gândul că mâine ai examen și deja simți că ai dureri de stomac, îți bate inima, nu mai poți să dormi, te dor mușchii”, a mai spus dr. Cîrneci, subliniind că pentru creier, inflamația are rolul de a trimite un mesaj homeostatic, acela că este ceva dezechilibrat în corp.

Citește și: Ce este, cu adevărat, depresia. ”O să fiți surprinși. Nu are nicio legătură cu o perioadă dificilă”

Mai multe în video:

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel