Ce pot găsi elevii pe platforma „Săptămâna verde”
O platformă de resurse educaționale pentru a susține organizarea activităților din cadrul Programului „Săptămâna verde” a fost lansată vineri de Ministerul Educației și Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. Este vorba despre platforma Saptamanaverde.edu.ro. Platforma este lansată cu 3 zile înainte de perioada în care școlile pot desfășura „Săptămâna verde”.
Programul „Școala altfel” și Programul „Săptămâna verde” pot fi organizate în același modul de învățare, în situații excepționale, la solicitarea inspectoratului școlar și cu aprobarea Ministerului Educației, potrivit unui ordin publicat în Monitorul Oficial. În anul școlar 2022-2023, fiecare școală și grădiniță are la dispoziție, la alegere, o săptămână din perioada 27 februarie – 16 iunie 2023, pentru a derula programul Săptămâna verde, conform comunicatului emis de minister.
„Platforma online vine în sprijinul acestora și conține o serie de materiale informative și idei /sugestii de activități ce pot fi organizate la nivelul unităților de învățământ. Cadrele didactice nu sunt obligate să se limiteze la resursele propuse, fiind încurajate să identifice, la nivel local, și alte tipuri de activități complementare”, se arată în informare.
În forma actuală, platforma educațională cuprinde resurse precum:
„date despre proiect, repere legislative;
o bibliotecă digitală cu resurse educaționale (materiale, idei de activități) pe teme din următoarele domenii: schimbări climatice, managementul deșeurilor, consum și producție sustenabile, biodiversitate, păduri și viață terestră, apă și viață acvatică;
idei de trasee educative în natură;o hartă a ariilor naturale protejate și informații despre acestea;
lista stațiilor meteorologice și informații despre acestea;
resurse privind modalitatea de răspuns la dezastrele naturale;
resurse și sugestii de activități propuse de ONG-uri;
exemple de bune practici educaționale cu privire la schimbări climatice și mediu.”
Ligia Deca a declarat că aceste materiale reprezintă un punct de pornire: „Având în vedere importanța educației privind schimbările climatice, platforma educațională lansată astăzi reprezintă un instrument util pentru cadrele didactice și elevii care participă la activitățile din Săptămâna verde. Cu astfel de inițiative, contribuim cu toții la formarea unui comportament responsabil faţă de mediul înconjurător și implicit a unei societăți care își protejează viitorul. Toate materialele și activitățile incluse în această platformă reprezintă un punct de pornire și ne dorim să le dezvoltăm în anii viitori alături de întreaga comunitate educațională. Mult succes elevilor, profesorilor și partenerilor în această primă ediție a programului Săptămâna verde!”.
„Implementarea platformei este realizată de Ministerul Educației, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Asociația Code for Romania, Serviciul de Telecomunicații Speciale și Autoritatea pentru Digitalizarea României”, potrivit comunicatului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News