Ce ne distruge cel mai mult ficatul, potrivit experților
Ficatul este un organ cu adevărat vital - ajută organismul să proceseze grăsimile și carbohidrații din tot ceea ce mâncăm. Totodată, ne detoxifică de medicamentele, substanțele chimice și toxinele pe care le întâlnim în fiecare zi.
Ficatul nu are nevoie de mult ajutor din partea noastră, dar necesită un sprijin constant. Aceasta include evitarea anumitor obiceiuri nesănătoase care provoacă inflamație, ceea ce poate duce la tulburări hepatice și insuficiență hepatică.
Acestea sunt cele mai comune moduri prin care îți distrugi ficatul, potrivit experților.
Ficatul gras
„Cea mai mare amenințare la adresa ficatului în zilele noastre este ficatul gras sau NAFLD, boala hepatică grasă non-alcoolică”, spune medicul gastroenterolog din Ohio, Dr. Jesse P. Houghton. „Aceasta este o afecțiune extrem de comună prezentă la 30% dintre americani”. În timp, ficatul gras poate duce la o afecțiune numită NASH (steatohepatită non-alcoolică), inflamație care poate duce la ciroză.
Principalii factori de risc pentru ficatul gras sunt obezitatea, diabetul și consumul mare de băuturi îndulcite cu zahăr și produse care conțin sirop de porumb bogat în fructoză, spune Houghton.
Cel mai eficient tratament este pierderea în greutate. "Scăderea în greutate va face ca grăsimea să iasă din ficat. Chiar și o slăbire de 10% va ajuta în mod semnificativ", spune el. Controlul zahărului din sânge este, de asemenea, cheie. Consumul de cafea (care conține un antioxidant benefic pentru ficat) poate fi de asemenea util.
Consumul de alcool și de grăsimi trans
„Băutul de prea mult alcool, prea regulat – mai mult de o băutură standard pe zi – poate face ravagii ficatului nostru, provocând cicatrici”, spune Dana Ellis Hunnes, dietetician senior la UCLA Medical Center și autoarea cărții Recipe for Survival.
„Dacă este prelungită, aceasta poate provoca boală hepatică alcoolică și potențial ciroză, ceea ce poate duce la necesitatea unui transplant de ficat”, a continuat Hunnes.
„Grăsimile trans sunt teribile pentru ficatul tău”, spune dr. Anthony Puopolo, director medical la RexMD. „Grăsimile trans nu pot fi procesate eficient de ficat și provoacă inflamarea celulelor hepatice. Consumul de cantități mari de grăsimi trans poate provoca leziuni permanente ale ficatului și cicatrici.”
Grăsimile trans se găsesc în unele alimente prăjite și produse de patiserie și în alimentele care conțin uleiuri vegetale parțial hidrogenate. Asigurați-vă că verificați etichetele cu informații nutriționale, unde este listat conținutul de grăsimi trans.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News