Ce le lipsește plantelor: potasiu sau calciu? Secretul grădinarilor pentru a salva recolta
Data publicării:
Autor: Nicoleta Baciu
WhatsApp
Ce le lipsește plantelor, potasiu sau calciu. Secretul grădinarilor pentru a salva recolta. Sursa foto: freepik.com
Ce le lipsește plantelor, potasiu sau calciu. Secretul grădinarilor pentru a salva recolta. Sursa foto: freepik.com
Observând îngălbenirea și ofilirea frunzelor, grădinarii cu experiență își dau seama că planta nu are potasiu și, prin urmare, efectuează o fertilizare suplimentară cu acest mineral.

Dar planta chiar nu are potasiu? Cum să înțelegi dacă plantele au nevoie de potasiu sau calciu? Simptomele sunt foarte asemănătoare, dar se pot distinge.

De obicei, lipsa de calciu se întâmplă tocmai în seră, unde plantele cresc ani de zile în același loc. Prin urmare,  este necesar să introduci în pământ orice formă biodisponibilă de calciu (cretă, făină de dolomit, cenușă, var).

Îmbogățește corect solul cu calciu: grădinarii cu experiență au dezvăluit cele mai bune opțiuni

Nu uita că suplimentele de calciu trebuie stinse cu oțet, pentru ca acest mineral să fie mai ușor absorbit. De exemplu, făina de dolomit este un mineral natural în care 85% este un amestec de carbonat de calciu și magneziu.

Calciul și magneziul din dolomit nu sunt disponibile plantelor, deoarece sunt într-o formă insolubilă. Acidul acetic transformă carbonații insolubili în acetați de calciu și magneziu.

Apropo, roșiile suferă foarte des și de o lipsă de magneziu. Acest lucru poate fi constata dacă pe frunze apar pete galbene.

Hrănește tufele de morcovi cu cel mai simplu îngrășământ și vei vedea cât de mari vor crește legumele

Într-un borcan de 2 litri, pune 2 linguri de făină de dolomit și 100 ml apă și amestecă. Adaugă  200 ml de oțet de 9% oțet și amestecă. Vei vedea că începe o reacție chimică. Trebuie să aștepți până când reacția se oprește. Să știi va dura ceva timp.

Deci, lipsa de calciu este necroza în partea cea mai îndepărtată a frunzelor. În același timp, frunzele se pot răsuci, deoarece nu le ajunge hrană. Udarea și aerisirea regulată a serei sunt cu siguranță recomandate, deoarece umiditatea duce la putregai.

Cum se îngrijesc roșiile în iunie: cinci sfaturi pentru o recoltă bună

Lipsa de potasiu, pe de altă parte, este o arsură marginală de-a lungul întregului perimetru al frunzelor vechi. Prin urmare, dacă planta nu are suficient calciu și îi oferi nutriție cu potasiu, vei vedea că putregaiul  se va dezvoltă  mai activ.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel