Ce înseamnă „Să ierţi de 70 de ori câte 7“. Preotul Adrian Agachi: Atenție, aici este o nuanță! / video
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Ce înseamnă „Să ierţi de 70 de ori câte 7“?

Ce semnifică cea mai puternică învăţătură biblică despre iertare?  Am aflat răspunsul de la preotul Adrian Agachi.

Iertarea este considerată o virtute și este văzută ca un act de eliberare și vindecare. De exemplu, în creștinism se spune că iertarea este o responsabilitate continuă, cu o referire specifică la „să ierţi de 70 de ori câte 7“, care sugerează că iertarea trebuie să fie nelimitată.

Dar nu este suficient să ne pară rău de păcatele noastre. Pocăința nu vine doar prin părerea de rău și rugăciune. Este nevoie de un mijlocitor între noi și Dumnezeu, iar acesta este preotul. Trebuie să mergem să ne spovedim pentru ca păcatele să fie iertate. „Martorul”, adică preotul, nu este propriu-zis intermediarul între noi și Dumnezeu, așa cum poate unii îl percep. Preotul este, de fapt, martorul vindecării sufletești al celui care vine să-și mărturisească păcatele.

Dacă ne va greși un om, de câte ori va trebui să-l iertăm? Nelimitat

„Este o întrebare pe care Sfântul Apostol Petru i-o adresează Mântuitorului. Dacă ne va greși un om, de câte ori va trebui să-l iertăm? Să ierţi de 70 de ori câte 7. Dar în răspunsul Mântuitorului este o nuanță. Petru întreabă în cazul în care omul va veni să-și ceară iertare. Iar Mântuitorul practic spune că de fiecare dacă când omul respectiv vine și cere iertare, el trebuie iertat. 

În interiorul Bisericii, pentru a căpăta această iertare de la bunul Dumnezeu, este necesară Taina pocăinței, Taina spovedaniei. Fără Taina spovedaniei, păcatele nu dispar din sufletul nostru chiar dacă noi le conștientizăm și chiar dacă ne rugăm să fim izbăviți de ele. Puterea de a ierta păcatele și totodată de a le birui, credinciosul nu poate să o dobândească decât prin Taina pocăinței care este administrată de preot”, a zis preotul Adrian Agachi la emisiunea DC Edu, realizată de  prof. univ. dr. Sorin Ivan la DC News TV, DC News și Părinți și Pitici. 

Oamenii nu se spovedesc doar în timpul posturilor de peste an. Spovedania este o practică regulată și recomandată în viața spirituală a unui creștin ortodox. Deși posturile de peste an sunt perioade speciale în care credincioșii sunt îndemnați să se apropie de Dumnezeu prin rugăciune, post și spovedanie mai intensă, spovedania nu este limitată doar la aceste perioade. Creștinii ortodocși sunt încurajați să se spovedească regulat, în funcție de nevoile și de starea lor spirituală, pentru a menține o legătură puternică cu Dumnezeu și pentru a primi îndrumare spirituală de la preotul lor.

VEZI ȘI: De ce nu se ține post miercurea și vinerea din Săptămâna Luminată:

https://www.dcnews.ro/de-ce-nu-se-tine-post-miercurea-si-vinerea-din-saptamana-luminata_958057.html

VEZI ȘI: „Nopțile fascinante de Înviere”: În ortodoxie Paștele e cea mai importantă sărbătoare creștină. Există o diferență majoră față de catolici la slujba de Înviere:

https://www.dcnews.ro/noptile-fascinante-de-inviere-in-ortodoxie-pastele-e-cea-mai-importanta-sarbatoare-crestina-exista-o-diferenta-majora-fata-de-catolici-la-slujba-de-inviere_957997.html

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel